Pyszne ciasteczka piernikowe na kefirze: pozostają miękkie przez długi czas. Szybkie wykonanie.
Domowej roboty, aromatyczne ciasteczka piernikowe na kefirze, długo zachowują świeżość i apetyczną miękkość.
Najlepsze są przepisy znalezione przypadkowo, reguła ta sprawdziła się w przypadku ciasteczek piernikowych na kefirze, które podbiły serca wszystkich domowników niezwykłym, korzennym aromatem i delikatną miękkością ciasta. Ciasteczka są szybkie, tanie i przede wszystkim pyszne, każdy, kto posiada w lodówce kefir, powinien wypróbować ten przepis.
Domowe ciasteczka piernikowe, na kefirze – składniki:
- kefir – 350 ml
- cukier – 1, 5 szklanki
- Jajka – dwie sztuki
- miód – 1 łyżka
- Olej roślinny – 3 łyżki
- Mąka – 4 szklanki
- Soda – jedna łyżeczka
- Przyprawa do pierników – 1 łyżka
Przygotowanie:
Białko jednego jajka oddzielić od żółtka i odstawić. Z podanej ilości cukru odmierzyć 3 łyżki i również odstawić, pozostały cukier ubić wraz z jajkiem, oddzielonym żółtkiem i miodem. Do cukru, jajek i miodu dodać kefir, olej oraz przyprawę do piernika, wszystko razem ubijać krótką chwilę, do połączenia składników. Mąkę przesiać, dodać ją razem z sodą do masy piernikowej.
Ciasto rozwałkować, najlepiej na grubość 1 centymetra. Z ciasta wycinać dowolne kształty, za pomocą foremki do pierników, lub okrągłej szklanki. Wycięte kawałki ciasta przenieść na blachę wyścielona papierem do pieczenia.
Comments are closed.