Błyskawicznie znikają ze stołu. Oto sekretny przepis, które musisz znać na delikatne japońskie bułeczki.

Bardzo często przygotowuję swojej rodzinie słodkie przekąski. Drożdżówki, muffinki czy rogaliki to tylko kilka z nich.

Ostatnio jednak znajoma podzieliła się ze mną wyśmienitym przepisem na bułeczki w stylu japońskim. Wiecie co? Są fantastyczne! Lekkie, mięciutkie, a w smaku idealne. Chętnie przekażę Wam ich recepturę.

Składniki:

  • ok 400 g mąki
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • 2 jajka
  • suche drożdże
  • sól
  • masło
  • cynamon do smaku

Wykonanie:

W głębokim garnku zmieszaj 100 ml mleka z 20 g mąki. Mieszaj całość przez kilka minut, utrzymując naczynie na średnim ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia! Po chwili masa zgęstnieje. Odstaw aż ostygnie. Następnie zmieszaj pozostałą część mleka z 7 g drożdży. Dosyp do tego 2 łyżki cukru, połącz wszytko i odstaw na kwadrans.

Resztę mąki wysyp razem z łyżeczką soli do miski. Wbij jedno jajko (uwaga, nie może być z lodówki), następnie wlej gęstą masę mleka i mąki oraz przygotowane przed momentem drożdże. Wszystko starannie mieszaj, aż powstanie ciasto. Ugniataj do momentu, kiedy nie będzie przylepiać się do rąk.

Tak gotową masę odłóż do miski, przykryj ręcznikiem i odczekaj około 1 godzinę i 30 minut. W tym czasie będzie rosnąć.W międzyczasie możesz roztopić masło (2 łyżki), dodaj do tego łyżeczkę cynamonu, 4 łyżki cukru. Wszystko zamieszaj.

Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę, lekko rozpłaszcz ręką i podziel na 8 części. Z każdej porcji zrób kulkę. Teraz rozwałkuj ją ręcznie w owalny kształt i posmaruj mieszaniną masła z cukrem oraz cynamonem. W ostatnim kroku uformuj bułeczki – końce złóż do wewnątrz i zroluj całość.

Przykryj ręcznikiem lub folią, odczekaj jeszcze 60 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 190 stopni. Bułeczki ułożone na blaszce z papierem do pieczenia piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyłóż je na talerz i odczekaj aż ostygną.

Gotowe! To mięciutkie ciasto możesz podawać samodzielnie, oprószone cukrem pudrem lub z owocami. Pyszności!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!