Mielone mięso, bagietka i pyszny, ciągnący się ser. Proste, lubiane przez wszystkich danie.
Uwielbiam gotować, ale czasami nie mam po prostu czasu na czasochłonne przepisy. Wtedy z pomocą przychodzi mi ta sprawdzona receptura. Danie sprawdzi się idealnie na ciepłą kolacje czy szybki obiad.
Podstawą jest sycące mielone mięso, bagietka i pyszny, ciągnący się ser. Proste, lubiane przez wszystkich składniki gwarantują pyszny smak dania.
Składniki:
- 1 bagietka (lub mały bochenek chleba)
- 250 ml mleka
- 150 g mięsa mielonego z kurczaka
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 4 jajka
- 100 g twardego sera
- sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa mielonego. Posól i popieprz i dobrze wymieszaj rękami.
Bagietkę pokrój w plastry, zanurz je w mleku (150 ml) i połóż na dnie wysmarowanej olejem lub masłem formy do pieczenia. Zrób po środku każdego kawałka małe wgłębienia łyżką.
Wypełnij je mięsem mielonym. Jajka ubij osobno ze 100 ml mleka i szczyptą soli. Wylej mieszankę na chleb i mięso.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30–35 minut. Następnie posyp danie startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-7 minut.
Comments are closed.