Mielone mięso, bagietka i pyszny, ciągnący się ser. Proste, lubiane przez wszystkich danie.

Uwielbiam gotować, ale czasami nie mam po prostu czasu na czasochłonne przepisy. Wtedy z pomocą przychodzi mi ta sprawdzona receptura. Danie sprawdzi się idealnie na ciepłą kolacje czy szybki obiad.

Podstawą jest sycące mielone mięso, bagietka i pyszny, ciągnący się ser. Proste, lubiane przez wszystkich składniki gwarantują pyszny smak dania.

Składniki:

  • 1 bagietka (lub mały bochenek chleba)
  • 250 ml mleka
  • 150 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 100 g twardego sera
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa mielonego. Posól i popieprz i dobrze wymieszaj rękami.

Bagietkę pokrój w plastry, zanurz je w mleku (150 ml) i połóż na dnie wysmarowanej olejem lub masłem formy do pieczenia. Zrób po środku każdego kawałka małe wgłębienia łyżką.

Wypełnij je mięsem mielonym. Jajka ubij osobno ze 100 ml mleka i szczyptą soli. Wylej mieszankę na chleb i mięso.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30–35 minut. Następnie posyp danie startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-7 minut.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!