Zmiany u osób, które jedzą trzy jajka dziennie. Badania naukowe. Przekonaj się sama.
Jak 3 jajka dziennie, mogą zmienić twoje zdrowie na lepsze.
W ostatnich latach możemy zauważyć nasilający się trend na dietę wegańską, a co za tym idzie coraz częściej rezygnuje się z produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz produktów roślinnych.Jednak wiele osób nie wie że odstawienie produktów takich jak jajka, mięso czy mleko pozbawia nas ważnych mikro i makro elementów które są podstawą dobrego samopoczucia i zdrowia.
Poniżej pokaże Ci jak duży wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie jajek, i dlaczego powinieneś uwzględnić je w swoim jadłospisie.
Dobry czy Zły? – czyli jak to jest z tym cholesterolem.
Jajko klasy L zawiera pomiędzy 190-200 mg cholesterolu. Jednak największy wpływ na wysokość stężenia cholesterolu we krwi ma to czy spożywamy kwasy tłuszczowe nasycone czy nienasycone. 60% tłuszczu w jednym jajku to kwasy tłuszczowe nienasycone które są przez nas pożądane (w tym Omega 3) które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia i chronią nas przed chorobami układu krwionośnego takimi jak miażdżyca.
Silne mięśnie, zdrowe kości i mocne stawy – brzmi świetnie prawda?
Jajka są źródłem wapnia fosforu oraz aminokwasów z których zbudowane są nasze kości, mięśnie i stawy, więc jeśli miewasz skurcze lub bóle mięśni czy stawów lub problemy z regeneracją po treningu, warto uzupełnić braki tych elementów w twojej diecie.
B jak beautiful – Piękna skóra,włosy i paznokcie.
Kolejne na liście są Witaminy z grupy B które wpływają na nasze włosy skórę i paznokcie. Ciekawym faktem jest to że nasz organizm nie potrafi produkować witaminy B samodzielnie i musi pobierać ją z zewnątrz. Do witamin z grupy B należy również Biotyna która jest popularnym suplementem na zniszczone włosy i paznokcie przeznaczonym dla Pań.
Skuteczna broń walce z tłuszczem.
Pomijając bogactwo wartości odżywczych zawartych w jajku. Jedno jajko o wadze 50g zawiera około 75 kcal.Co sprawia ze przygotowanie zdrowego i sytego posiłku z niską ilością kalorii staje się banalne, a to z kolei pozwolą nam na lepsze planowanie posiłków i efektywne kontrolowanie wagi.
Dla przykładu:
Śniadanie z 3 jaj z 2 kromkami chleba razowego i warzywami to około 430 kcal.
Gotowa pakowana kanapka to około 300 kcal.
Bułka drożdżowa to około 400 kcal.
Pomijając fakt że śniadanie w wariancie pierwszym będzie najzdrowsze, zastanów się którym posiłkiem najbardziej byś się najadł i który z powyższych wariantów pozwala wytrzymać Ci najdłużej bez podjadania?
Luteina i Zeaksantyna – czyli jak zadbać o swój wzrok.
Pewnie nie raz widziałeś popularne reklamy suplementów z luteiną które mają chronić nasz wzrok, tak się składa że Luteina i Zeaksantyna znajduje się w żółtku jaja.Luteina i Zeaksantyna składa się strukturę naszych oczu i chroni je przed chorobami przewlekłymi takimi jak zaćma czy zwyrodnienie siatkówki. Działanie tej konkretnej pary antyoksydantów zostało przebadane oraz naukowo udowodnione.
Daj Jajku Szanse!
Cieszę się że mogłem przedstawić Ci powyższe fakty. Mam nadzieję że spróbujesz zmodyfikować swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe i spróbujesz wprowadzić jajka do swojej diety. Jeśli powyższy artykuł Ci się podobał, Udostępnij.
Comments are closed.