Jest miękkie i niesamowicie smaczne. Przygotuj to puszyste ciasto maślane na śniadanie lub kolację.

Co może być smaczniejsze niż pachnące ciasto francuskie. Przygotuj je według naszego przepisu, a będziesz zachwycona! Te warkocze wykonujemy co roku na Wielkanoc, jest to doskonały, sprawdzony przepis.

Składniki:

  • szklanka = 200 ml
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 100 ml oleju
  • 2 białka
  • 1 opakowanie drożdży
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 8 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki – 1 łyżeczki soli według gustu
  • masło
  • 2 żółtka + 1 ml oleju do nacierania

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko z ciepłą wodą, wlej drożdże.

Dodaj cukier, olej, białka i dobrze wymieszaj. Stopniowo przetwarzaj mąkę solą. Następnie lekko smarujemy ręce olejem i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wcieramy olej w dłonie, formujemy ciasto. Pokrój na 10 części. Następnie rozwałkowujemy je i stopniowo wciskamy jeden po drugim na naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masłem, zwijamy, a następnie ostrożnie rozciągamy i odstawiamy na bok.

Tak przygotowane warkocze kładziemy obok siebie na blasze. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut. Następnie nacieramy 2 żółtka, które wymieszaliśmy z 1 ml oleju i pieczemy w nagrzanym piekarniku.

Pieczemy w temperaturze 180°C na złoty kolor. Wszystko gotowe.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!