Makowa dziewczyna: Fantastycznie smaczne ciasto idealne nie tylko na Wielkanoc – Przepis.

Przygotuj w domu makowiec, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale również pięknie wygląda. Wypróbuj tort „Makowa dziewczyna” według naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Ciasto dobrze komponuje się na przykład z kawą lub herbatą.

Słynne ciasto makowo-owocowe według naszego przepisu.

Składniki:

Na ciasto:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 100 g mąki migdałowej
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g maku
  • szczypta soli
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 200 g jagód (opcjonalnie)
  • dżem wiśniowy, jagodowy lub porzeczkowy
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotujmy ciasto: Ubij z białek gęstą śmietanę z odrobiną soli. Powoli dodawać porcjami cukier i ubijać, aż każda porcja się rozpuści.

Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać mak, wiórki kokosowe, mąkę migdałową i wszystko razem ubić. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Umieść formę z masą w nagrzanym piekarniku. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Niech ciasto ostygnie. Następnie pokrój go na trzy cienkie plasterki.

Każdą część ciasta namoczyć w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. Teraz przygotujemy krem: Do garnka wlewamy mleko, wlewamy do niego cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.

Następnie ściągnij garnek z pieca. Ubij żółtka z cukrem na lekką pianę. Do masy wsypać mąkę, wymieszać, a następnie wlać do garnka połowę gorącego mleka.

Wymieszaj, a następnie dodaj zestaloną masę do reszty gorącego mleka w garnku. Umieść na kuchence i mieszaj podczas podgrzewania, aż powstanie budyń.

Następnie pozwól budyniowi ostygnąć. Ubij miękkie masło i dodaj sok z cytryny. Porcjami dodajemy schłodzony budyń.

Połowę ciasta smarujemy połową śmietany i posypujemy jagodami. Przykryj ciasto drugą częścią i posmaruj dżemem.

Na dżem nakładamy kolejną część ciasta i nacieramy pozostałą śmietaną. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj owocami.

Deser wkładamy do lodówki i podajemy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!