Kiedy postawisz ten deser na stole, inne ciasta zostaną natychmiast zapomniane. Legendarne ciasto Janosik.
Doskonały przepis na kremowy i świeży deser, który ozdobi każdy świąteczny stół.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 250 g mąki
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 700 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 200 g masła
- sok z połowy cytryny
Masa porzeczkowa:
- 2 opakowania żelatyny
- woda
- 450 g mrożonych porzeczek
Masa piankowa:
- 500 ml śmietanki do ubijania
- 250 g mascarpone
- cukier puder
- 1 usztywniacz do ubijania
Polewa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 250 g śmietany do ubijania
Opcjonalnie:
- Tarta czekolada
Forma:
- 24 × 24 cm
Do namaczania ciasta:
- kawa
- herbata
Przygotowanie:
Ciasto: Ubij białka z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj żółtka. Na koniec wymieszaj ręcznie wszystkie sypkie składniki i wymieszaj jednolite ciasto. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Przecinamy ciasto na dwie części. Pierwszą część wkładamy do foremki i polewamy herbatą lub kawą połówką łyżki, aby wystarczająco nasiąkły. Budyń gotujemy z mleka i budyniów w proszku. Zmiękczone masło ubić z cukrem, a następnie wymieszać z wystudzonym budyniem. Mieszamy razem.
Krem budyniowy kładziemy na pierwszej części ciasta. Żelatynę wykonujemy w sposób klasyczny zgodnie z instrukcją na opakowaniu – pozostawić do pęcznienia, a następnie rozpuścić przez podgrzanie. Dodaj porzeczki do gorącej mieszanki i dobrze wymieszaj. Nałożyć na krem budyniowy.
Połóż drugą część ciasta na masie porzeczkowej i ponownie posmaruj herbatą lub kawą. Wymieszać śmietanę z cukrem, mascarpone i usztywniaczem. Nałożyć na ciasto i wygładzić.
Comments are closed.