Kiedy postawisz ten deser na stole, inne ciasta zostaną natychmiast zapomniane. Legendarne ciasto Janosik.

Doskonały przepis na kremowy i świeży deser, który ozdobi każdy świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g mąki
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 700 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • sok z połowy cytryny

Masa porzeczkowa:

  • 2 opakowania żelatyny
  • woda
  • 450 g mrożonych porzeczek

Masa piankowa:

  • 500 ml śmietanki do ubijania
  • 250 g mascarpone
  • cukier puder
  • 1 usztywniacz do ubijania

Polewa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 250 g śmietany do ubijania

Opcjonalnie:

Forma:

  • 24 × 24 cm

Do namaczania ciasta:

  • kawa
  • herbata

Przygotowanie:

Ciasto: Ubij białka z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj żółtka. Na koniec wymieszaj ręcznie wszystkie sypkie składniki i wymieszaj jednolite ciasto. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

Przecinamy ciasto na dwie części. Pierwszą część wkładamy do foremki i polewamy herbatą lub kawą połówką łyżki, aby wystarczająco nasiąkły. Budyń gotujemy z mleka i budyniów w proszku. Zmiękczone masło ubić z cukrem, a następnie wymieszać z wystudzonym budyniem. Mieszamy razem.

Krem budyniowy kładziemy na pierwszej części ciasta. Żelatynę wykonujemy w sposób klasyczny zgodnie z instrukcją na opakowaniu – pozostawić do pęcznienia, a następnie rozpuścić przez podgrzanie. Dodaj porzeczki do gorącej mieszanki i dobrze wymieszaj. Nałożyć na krem ​​budyniowy.

Połóż drugą część ciasta na masie porzeczkowej i ponownie posmaruj herbatą lub kawą. Wymieszać śmietanę  z cukrem, mascarpone i usztywniaczem. Nałożyć na ciasto i wygładzić.

Śmietankę podgrzej na ogniu i rozpuść w niej czekoladę. Udekoruj górę deseru polewą i pozwól jej się dobrze zestalić. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!