Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym jest świetnym sposobem na przygotowanie smacznego dania.

Dzięki zawartości mięsa i ziemniaków jest ona niezwykle sycąca. Warto wypróbować poniższy przepis również w swojej kuchni!

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 800 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 70 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g masła,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Cebulę należy obrać i pokroić w drobniejszą kostkę. Ziemniaki można ugotować nawet w mundurkach pamiętając o wcześniejszym dokładnym umyciu ich! Mięso mielone wymieszać z cebulą oraz z dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem dodając koncentrat pomidorowy.

Jeśli okaże się, iż mięso jest zbyt suche to wlać odrobinę – na oko wody. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i przyrządzić je niczym puree. Foremkę z odłączanym dnem od boków wyłożyć papierem do pieczenia, który należy posmarować roślinnym olejem.

Dno blaszki wyłożyć ziemniakami i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozprowadzić mielone mięso z pozostałymi jego dodatkami. Górę należy dokładnie wypoziomować, aby nie powstały nieestetyczne fale. Górę przygotowywanego dania można przebić nożem w kilku miejscach, a całość posmarować dodatkowo kwaśną śmietaną.

Całość wstawi do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Zapiekać około 40 minut w w temperaturze 180 stopni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!