Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym jest świetnym sposobem na przygotowanie smacznego dania.
Dzięki zawartości mięsa i ziemniaków jest ona niezwykle sycąca. Warto wypróbować poniższy przepis również w swojej kuchni!
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 800 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 cebula,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 70 g koncentratu pomidorowego,
- 50 g masła,
- olej do smażenia,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Cebulę należy obrać i pokroić w drobniejszą kostkę. Ziemniaki można ugotować nawet w mundurkach pamiętając o wcześniejszym dokładnym umyciu ich! Mięso mielone wymieszać z cebulą oraz z dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem dodając koncentrat pomidorowy.
Jeśli okaże się, iż mięso jest zbyt suche to wlać odrobinę – na oko wody. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i przyrządzić je niczym puree. Foremkę z odłączanym dnem od boków wyłożyć papierem do pieczenia, który należy posmarować roślinnym olejem.
Dno blaszki wyłożyć ziemniakami i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozprowadzić mielone mięso z pozostałymi jego dodatkami. Górę należy dokładnie wypoziomować, aby nie powstały nieestetyczne fale. Górę przygotowywanego dania można przebić nożem w kilku miejscach, a całość posmarować dodatkowo kwaśną śmietaną.
Comments are closed.