Bije wszelkie rekordy w szybkości przygotowania i jest doskonałe w smaku. Idealne ciasto na każdy dzień.
Przepyszny sernik, który zrobisz w mgnieniu oka. Ciasto jest tak pyszne, że przygotujesz je kilka razy w tygodniu.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurt
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
Na nadzienie:
- 400 g twarogu
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Do miski dodaj jajka, cukier, sól, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj.
Do większej miski z mąką wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Następnie widelcem dodać masło. Wymieszaj rękami.
Na koniec dodaj masę jajeczną, wymieszaj szpatułką i wymieszaj ciasto rękami. Ciasto zawijamy w plastikową torbę. Wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Do miski z twarogiem dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, skrobię. Za pomocą miksera ręcznego ubić do rzadkiej śmietany. Ciasto kroimy w około jedną trzecią.
Większość ciasta wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Następnie wlej serek śmietankowy i wyrównaj go równomiernie.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w cieńsze paski za pomocą ząbkowanej krajalnicy. Ciasto układamy na kremie w kształcie kratki i zaginamy brzegi
Brzegi ciasta posyp żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Talerz wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Comments are closed.