Wypróbuj te doskonałe klopsiki w pysznym sosie – nie potrzebują żadnych przystawek. Idealny obiad dla całej rodziny, który smakuje jak nigdy dotąd.
Odkryj sekretny przepis, który zaskoczy Twoją rodzinę! Niesamowite klopsiki i kotlety mielone w aromatycznym sosie czekają na twoją kulinarną metamorfozę!
Potrzebne składniki:
Przygotuj na klopsiki:
- 500 g wyjątkowego mięsa mielonego
- 1 nieodparty ząbek czosnku
- 1/2 oszałamiającej kapusty pekińskiej
- 3 łyżki niezastąpionej tartej bułki
- 1 obowiązkowa duża cebula
- 400 ml gorącej jak wulkan wody
- 1 niezastąpione jajko
Na soczysty sos potrzebujesz:
- 200 g pysznej kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku dla smaku
- 1 duża cebula – niezbędna
- 1 duża marchewka – klucz do sukcesu
- sól, pieprz – magiczne przyprawy
- 500 ml wody – sekret mokrego smaku
- olej – dodatek dla smaku
Dodatkowo, na stół przyda się:
- 200 ml wody – dla idealnego ryżu
- 100 g smacznego ryżu białego lub brązowego
- olej – na doskonałą teksturę
- sól do smaku – bo bez soli nie ma życia
- koperek – dla wyrafinowanego smaku
Niesamowite instrukcje, które zaskoczą Twoją rodzinę:
Rozpocznij od podgrzewania patelni z olejem, następnie wysyp ryż i delikatnie podsmaż, pamiętając, aby go nie spalić. Kiedy ryż nabierze koloru, dodaj 200 ml wody i gotuj do momentu, gdy cała woda wyparuje.
Drobno siekaj kapustę pekińską i umieść w misce, po czym zalej 400 ml wrzącej wody i energicznie wymieszaj. Odstaw na chwilę.
W międzyczasie, cebulę kroisz w drobną kostkę i łączysz z 500 g mielonego mięsa.
Do mięsa dodajesz kapustę pekińską, odciśniętą z wody, oraz doprawiasz według własnego uznania. Nie zapomnij dodać 1 łyżeczki soli.
Następnie, wbij jajko i dodaj ugotowany ryż. Dokładnie wszystko wymieszaj i formuj klopsiki.
Piekarnik nastaw na 190°C i przygotuj blachę, smarując ją olejem.
Każdego klopsika obtaczasz w tartej bułce i układasz na blaszce. Piecz przez około 20 minut.
Podczas pieczenia, marchewkę staraj na dużych oczkach tarki, a cebulę siekaj drobno.
Podsmaż na rozgrzanej patelni cebulę aż do momentu, kiedy zmieni kolor na złoty. Dodaj potem startą marchewkę i przetrzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut.
Zaskocz swoje kubki smakowe dodając dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 500 ml wody oraz 200 g kwaśnej śmietany.
Zaprowadź tę kompozycję do wrzenia, a następnie dusisz na wolnym ogniu pod przykryciem.
Comments are closed.