Wypróbuj te doskonałe klopsiki w pysznym sosie – nie potrzebują żadnych przystawek. Idealny obiad dla całej rodziny, który smakuje jak nigdy dotąd.

Odkryj sekretny przepis, który zaskoczy Twoją rodzinę! Niesamowite klopsiki i kotlety mielone w aromatycznym sosie czekają na twoją kulinarną metamorfozę!

Potrzebne składniki:

Przygotuj na klopsiki:

  • 500 g wyjątkowego mięsa mielonego
  • 1 nieodparty ząbek czosnku
  • 1/2 oszałamiającej kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki niezastąpionej tartej bułki
  • 1 obowiązkowa duża cebula
  • 400 ml gorącej jak wulkan wody
  • 1 niezastąpione jajko

Na soczysty sos potrzebujesz:

  • 200 g pysznej kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku dla smaku
  • 1 duża cebula – niezbędna
  • 1 duża marchewka – klucz do sukcesu
  • sól, pieprz – magiczne przyprawy
  • 500 ml wody – sekret mokrego smaku
  • olej – dodatek dla smaku

Dodatkowo, na stół przyda się:

  • 200 ml wody – dla idealnego ryżu
  • 100 g smacznego ryżu białego lub brązowego
  • olej – na doskonałą teksturę
  • sól do smaku – bo bez soli nie ma życia
  • koperek – dla wyrafinowanego smaku

Niesamowite instrukcje, które zaskoczą Twoją rodzinę:

Rozpocznij od podgrzewania patelni z olejem, następnie wysyp ryż i delikatnie podsmaż, pamiętając, aby go nie spalić. Kiedy ryż nabierze koloru, dodaj 200 ml wody i gotuj do momentu, gdy cała woda wyparuje.

Drobno siekaj kapustę pekińską i umieść w misce, po czym zalej 400 ml wrzącej wody i energicznie wymieszaj. Odstaw na chwilę.

W międzyczasie, cebulę kroisz w drobną kostkę i łączysz z 500 g mielonego mięsa.

Do mięsa dodajesz kapustę pekińską, odciśniętą z wody, oraz doprawiasz według własnego uznania. Nie zapomnij dodać 1 łyżeczki soli.

Następnie, wbij jajko i dodaj ugotowany ryż. Dokładnie wszystko wymieszaj i formuj klopsiki.

Piekarnik nastaw na 190°C i przygotuj blachę, smarując ją olejem.

Każdego klopsika obtaczasz w tartej bułce i układasz na blaszce. Piecz przez około 20 minut.

Podczas pieczenia, marchewkę staraj na dużych oczkach tarki, a cebulę siekaj drobno.

Podsmaż na rozgrzanej patelni cebulę aż do momentu, kiedy zmieni kolor na złoty. Dodaj potem startą marchewkę i przetrzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut.

Zaskocz swoje kubki smakowe dodając dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 500 ml wody oraz 200 g kwaśnej śmietany.

Zaprowadź tę kompozycję do wrzenia, a następnie dusisz na wolnym ogniu pod przykryciem.

Ukoronuj swoje kulinarnie dzieło polewając gotowe klopsiki tym aromatycznym sosem i piecz przez kolejne 20 minut. Na sam koniec, dodaj szczyptę elegancji, dekorując danie posiekanym koperkiem i voilà – gotowe do podania! Wystarczy jeszcze powiedzieć „Smacznego!” i patrzeć na zdumione twarze Twojej rodziny!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!