Bez pieczenia – smaczne i tanie ciasteczka na twój weekendowy relaks, oto przepis.

Zaskakujący przepis, który przechwyci Twoje sąsiadki i przyjaciółki sercem! Zadziwiająco idealny deser, który zyska aprobatę całej rodziny i będzie niezastąpionym uzupełnieniem porannej filiżanki kawy. To jest danie, które musisz umieć przygotować!

Składniki, których będziesz potrzebować:

Dla spodu:

  • 150 g waniliowych herbatników
  • 150 g herbatników kakaowych

Dla kremu:

  • 250 g mleka skondensowanego gotowanego
  • 600 g śmietany kwaśnej

Dla dekoracji:

  • 100 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g gorącej czekolady
  • 50 g mielonych orzechów włoskich

Przygotuj formę o wymiarach 22 x 28 cm i zaczynamy!

Zacznij od wyłożenia folii spożywczej na formę. Ułóż herbatniki – na przemian waniliowe i kakaowe, układając je w szachownicę.

Tworzymy krem – wlej śmietanę do miski, dodaj mleko skondensowane. Ubijaj mikserem do uzyskania jednolitej masy. Rozłóż połowę kremu na herbatnikach, a potem ułóż na tej masie kolejne ciastka w szachownicę.

Przeplatamy warstwy kremu i herbatników, kończąc na kremie. Formę wstaw na godzinę do lodówki.

Po upływie godziny, zaczynaj dekorować – Ubij serek mascarpone z cukrem pudrem. Wyjmij deser z formy, pokryj boki serkiem mascarpone, a potem posyp je czekoladą startą na tarce lub posiekaną. Na wierzchu deseru udekoruj orzechami włoskimi.

Twój niesamowity deser jest gotowy! Oczaruj swoich gości kulinarnym czarem!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!