Zaskocz wszystkich autorskim przepisem na pieczone mięso w nieziemskiej marynacie. Krok po kroku odkryj ten smak.
Zmień swoje życie kulinarne z tym autorskim przepisem na pieczone mięso! Rozsmakuj się w boczku z niesamowitą marynatą!
Czego potrzebujesz do tego smakowitego dania?
- 0,5 opakowania czerwonej papryki (mielonej),
- 1,5 litra soli,
- 2 kg boczku,
- 1,5 kg suszonego czosnku lub 5 ząbków świeżego czosnku,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego),
- rolka folii aluminiowej.
Składniki do magicznej marynaty:
- 1/3 łyżki cynamonu (mielonego),
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru,
- 1 kg suszonego czosnku,
- 1 jabłko.
Kroki tworzenia tego arcydzieła:
Najpierw zaopiekuj się boczkiem! Skóra na boczku? Możesz ją odkroić lub ponacinać w kratkę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni – pamiętaj!
Do małej miski wrzuć zmielony pieprz i czerwoną paprykę, sól oraz suszony czosnek, i wymieszaj wszystko ze sobą. Tak powstałą mieszanką natrzyj boczek. Upewnij się, że mięso jest dokładnie pokryte przyprawami. Pozostały czosnek? Włóż go do mięsa, robiąc nacięcia nożem.
Boczek przygotowany w ten sposób owiń folią aluminiową, umieść na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika.
Podczas pieczenia boczku, bierz się za marynatę. Starte na tarce jabłko, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i sos sojowy – wszystko razem wymieszaj. Dodaj przyprawy i zagotuj, aż uzyskasz gładką masę.
Po dwóch godzinach pieczenia odsłoń mięso, nałóż na nie marynatę i przenieś na grill. Boczek grilluj około 5 minut w 220 stopniach.
Comments are closed.