Kotlety błyskawiczne, które całą rodzinę w ekstazę wprowadzą. Czas zabrać się do roboty.

Niesamowity smak kotletów pożarskich, który odkryjesz raz, a pokochasz na zawsze. Oto receptura, dzięki której odkryjesz, jak łatwo jest je przygotować.

Czy wiesz, że mit o trudności przygotowania kotletów pożarskich jest mocno przesadzony? Mamy dla Ciebie banalnie prosty przepis, który pozwoli Ci podbić serca smakoszy swoim kulinarnym arcydziełem.

Potrzebne składniki:

  • 800 g Filetu z kurczaka
  • 10 Łyżek oleju słonecznikowego
  • 80 g Masła
  • 100 g Chleba
  • 2 Jajka
  • 1 Łyżeczka soli
  • 6 Łyżek bułki tartej

A oto przepis, który zawróci Ci w głowie!

Zaopatrz się w kromki białego chleba i namocz je przez 10 minut. Wyciśnij po tym czasie płyn i przystąp do pokrojenia filetu z kurczaka na małe kawałki.

Pora na magię miksera! Razem zmiel chleb i mięso, a potem przełóż tę pyszną masę do miski. Wbij jajka i wymieszaj wszystko dokładnie. Nie zapomnij dodać soli – to małe ziarenko robi wielką różnicę!

Po uzyskaniu gładkiej masy, pora na dzielenie jej na osiem równych części. Te same losy spotykają masło – także powinno zostać podzielone na 8 równych, podłużnych części. Uformuj z mięsa placuszek, a na nim połóż kawałek masła.

Teraz przychodzi pora na artystę w tobie! Uformuj kotleta tak, aby masło było w jego środku. Oblep go bułką tartą, naciśnij całość nożem dla owalnego kształtu i na 20 minut schowaj do zamrażarki.

Po tym czasie, wydobyj kotlety i obsmaż na patelni z każdej strony do uzyskania delikatnej złotej skorupy.

Przełóż je potem na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.

Chrupiące i delikatne kotlety pożarskie gotowe! Podawaj je z przystawką, której dusza zapragnie. Pamiętaj, smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!