Bez pieczenia i żelatyny – efekt Cię zaskoczy. Deser przygotowany w 15 minut.
Niesamowity sernik jako odpowiednia alternatywa w chwilach, gdy zdarzy ci się mieć niespodziewanego gościa. Kremowy przysmak kokosowy, który jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga użycia piekarnika.
Składniki:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
Pierwsza warstwa:
- 2 żółtka
- 80 g granulowanego cukru
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 5 g cukru waniliowego
- 400 ml mleka
- 20 g masła
Druga warstwa:
- 200 g sera śmietankowego
- 200ml śmietanki kremówki
- 50 g cukru pudru
- Wiórki kokosowe do smaku
Polewa:
- 50ml śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopty przełóż do głębokiej miski. Miksujemy je na proszek.
Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić ręką.
Ciasto wlewamy do tortownicy od strony wyłożonej papierem do pieczenia. Użyj kubka, aby docisnąć go do dna i wokół krawędzi formy.
Dodaj żółtka do rondelka i ubij je trzepaczką. Następnie dodać cukier i wymieszać.
Następnie dodać skrobię, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aż powstanie rzadka masa.
Przenieś zapiekankę do kuchenki i gotuj, mieszając, przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż się rozpuści.
Wlej śmietanę do formy z ciastem i pozostaw do ostygnięcia. Do miski dodajemy serek kremowy i ubijamy mikserem.
Dodać śmietanę, cukier i ubić śmietankę. Dodaję też wiórki kokosowe – po prostu mieszam je ze śmietaną. Krem nałożyć na stwardniały budyń, rozsmarować i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj śmietankę i czekoladę do rondelka na kuchence i mieszaj, aż się rozpuści. Usuń formę, papier z deseru i udekoruj wierzch czekoladą.
Comments are closed.