Smakuje wyśmienicie nawet po dwóch dniach. Strudel makowy: Bez drożdży, szybko przygotowany i jeszcze szybciej zjedzony.
Gdy raz zrobisz strudel z tego ciasta, już nigdy nie zrobisz go w inny sposób. Doskonałe ciasto. Nawet po dwóch dniach strudel nadal smakuje świeżo.
Składniki:
- 1 kg mąki półgrubej
- 3–4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 proszek do pieczenia
- 2 całe jajka
- 300 ml oleju
- 500 ml mleka (może być więcej)
Drożdże:
- 1 kostka drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 100 ml ciepłego mleka
Nadzienie makowe:
- mak mielony
- cukier puder
- mielony cynamon
- ciepły dżem mleczny
Przygotowanie:
Ponieważ nie musimy zostawiać ciasta do wyrośnięcia, najpierw przygotujemy drożdże i nadzienie.
Do 100 ml ciepłego mleka dodać 1/2 łyżeczki cukru pudru, rozkruszyć kostkę drożdży. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Na nadzienie wymieszać mak z cukrem pudrem i cynamonem, zalać gorącym mlekiem. Na koniec wymieszać z marmoladą. Na 200 g mielonego maku dodaję 50 ml mleka, 150 g cukru pudru, 1 opakowanie. Cukier cynamonowy i 2 łyżki dżemu.
Suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) wymieszać. Dodaj drożdże, a następnie 2 jajka. Stopniowo dodawać olej i 500 ml ciepłego mleka.
Kierujemy się konsystencją ciasta, ponieważ każda mąka może być inna. Za pomocą trzepaczki wyrobić ciasto. Podziel na 4 części, z każdej uformuj kulkę, napełnij farszem (ja wybrałam mak).
Zrolować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować olejem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmarować olejem.
Comments are closed.