Smakuje wyśmienicie nawet po dwóch dniach. Strudel makowy: Bez drożdży, szybko przygotowany i jeszcze szybciej zjedzony.

Gdy raz zrobisz strudel z tego ciasta, już nigdy nie zrobisz go w inny sposób. Doskonałe ciasto. Nawet po dwóch dniach strudel nadal smakuje świeżo.

Składniki:

  • 1 kg mąki półgrubej
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 300 ml oleju
  • 500 ml mleka (może być więcej)

Drożdże:

  • 1 kostka drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml ciepłego mleka

Nadzienie makowe:

  • mak mielony
  • cukier puder
  • mielony cynamon
  • ciepły dżem mleczny

Przygotowanie:

Ponieważ nie musimy zostawiać ciasta do wyrośnięcia, najpierw przygotujemy drożdże i nadzienie.

Do 100 ml ciepłego mleka dodać 1/2 łyżeczki cukru pudru, rozkruszyć kostkę drożdży. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Na nadzienie wymieszać mak z cukrem pudrem i cynamonem, zalać gorącym mlekiem. Na koniec wymieszać z marmoladą. Na 200 g mielonego maku dodaję 50 ml mleka, 150 g cukru pudru, 1 opakowanie. Cukier cynamonowy i 2 łyżki dżemu.

Suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) wymieszać. Dodaj drożdże, a następnie 2 jajka. Stopniowo dodawać olej i 500 ml ciepłego mleka.

Kierujemy się konsystencją ciasta, ponieważ każda mąka może być inna. Za pomocą trzepaczki wyrobić ciasto. Podziel na 4 części, z każdej uformuj kulkę, napełnij farszem (ja wybrałam mak).

Zrolować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować olejem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmarować olejem.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!