Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Muffiny z nadzieniem.
Miękkie smażone bułeczki z dżemem i twarogiem wywołają zadowolony uśmiech na twarzy każdego dziecka. Najlepsze są jeszcze letnie, tuż przed ostudzeniem.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki półgrubej
- 50 g granulowanego cukru
- 250 ml letniego mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 50 g masła
- skórka cytrynowa
- szczypta soli
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- bita śmietana
- dżem porzeczkowy
- powidła śliwkowe
Przygotowanie
Stworzymy klasyczne ciasto drożdżowe: zakwas – rozgniecione drożdże, trochę letniego mleka, szczypta cukru, odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem, roztopionym masłem, resztą mleka, jajkiem i skórką z cytryny. Na koniec dodajemy drożdże, dobrze wyrabiamy ciasto i gdy tworzą się pęcherze, jest gotowe. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
Następnie wykładamy ciasto na posypany mąką wałek do ciasta, rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm (w razie potrzeby dodajemy posypkę), wycinamy kółka i w każdym robimy dziurki (np. szklanką).
Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze 15-20 minut (odnawiamy wgłębienia), a następnie smażymy na dużej ilości oleju z obu stron, aby trochę pływały – idzie bardzo szybko, dlatego nie wychodzimy. Najpierw smażymy stronę z otworem, a następnie odwracamy.
Comments are closed.