Pasta selerowa – najlepsza na kanapki. Przepis krok po kroku.

Wspaniały przepis na pastę z gotowanego selera, która naprawdę nie ma pary. Jest zdrowy, lekki i można go szybko i łatwo przygotować z zaledwie kilku składników.

Składniki:

  • 800 g gotowanego selera 1 szt
  • 3-4 kawałki marchwi
  • szczypiorek
  • 250 g miękkiego twarogu
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek majonezu
  • łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • sok cytrynowy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Obrany seler pokroić w ćwiartki. Umieścić w osolonej wodzie. Dodaj łyżkę soku z cytryny.

Ugotować do miękkości i odlać wodę. Pozwól mu ostygnąć. Drobno zetrzyj ugotowany seler.

Umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj w taki sam sposób jak seler. Drobno posiekaj szczypiorek.

W misce wymieszaj twaróg i jogurt. Dodaj majonez lub musztardę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj drobno posiekany szczypiorek, marchewkę i seler. Dodaj sok z cytryny do smaku. Odstawiamy do lodówki, wtedy pasta smakuje najlepiej.

Rozsmarowujemy go na kanapkach, ciastach czy tostach.

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!