Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę. Luksusowe drożdżówki.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki półgrubej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 200 ml oleju
  • 2 żółtka
  • jajko do posmarowania

Nadzienie serowe:

  • 2 kostki twarogu
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka rumu

Kruszonka:

  • 100 g mąki półgrubej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła

Przygotowanie

Ubij ręką 50 ml ciepłego mleka, kostkę drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki i pozwól drożdżom wyrosnąć.


W misce wymieszaj obie mąki, przesiej, dodaj sól i resztę cukru. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, olej i żółtka. Wyrabiamy elastyczne, nieklejące się ciasto, które zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.


Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na około 30 kawałków. Dłońmi spłaszczamy bułkę, wypełniamy farszem serowym i zawijamy jak bułkę/ciasto. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku ciasta robimy dziurkę i wypełniamy dżemem.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 25 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!