Nic nie może się równać z domowymi, pachnącymi i chrupiącymi. Klasyczne bułki można upiec w domu za kilka złotych.

Obecnie nie można kupić klasycznej bagietki w supermarkecie za mniej niż 3 złote.

Wyliczyliśmy dla Ciebie, czy warto inwestować czas i wysiłek w domowe wypieki. A my dodamy jeszcze przepis na klasyczne roladki ze smalcem, które zawsze się udają.

Ile czasu zajmuje pieczenie bułek w domu?

Jeśli nie wliczymy czasu potrzebnego na wyrośnięcie i pieczenie ciasta, którego prawdopodobnie nie poświęcicie na obserwowanie procesu, na zrobienie domowych bułek potrzeba około 20-25 minut. Wynika z tego, że jeśli do kosztów doliczymy poświęcony czas, to zdecydowanie finansowo warto wybrać się do sklepu po bułki.

Jeśli jednak wolisz jakość i smak, masz więcej gości w domu i nie masz problemu z poświęceniem wolnego czasu na domowe wypieki, nie stracisz pieniędzy na domowy chleb.

Składniki na 16 bułek

Na 16 klasycznych bułek mniej więcej takiej samej wielkości jak te kupne potrzeba 500 g mąki pszennej, 250 ml wody, 50 g smalcu, 10 g soli, 1 łyżeczka cukru i 7 g suchych drożdży. Możesz także zaoszczędzić na zakupie surowców na sprzyjających imprezach.

Co powiecie na roladki ze smalcem?

Mąkę przesiać do miski robota kuchennego, wymieszać z drożdżami, solą, cukrem, letnią wodą i miękkim smalcem. Zamocuj haki do ugniatania i pozwól robotowi przetwarzać gładkie ciasto na niskiej mocy. Zajmie to około 10 minut. Odstaw pod przykryciem ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Podziel ciasto na 16 równych bochenków, które odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Każdą bułkę rozwałkować na oprószonym mąką blacie na trójkąt równoboczny i zwinąć w rulon. Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić wodą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Na tym etapie bułki można posypać makiem, solą gruboziarnistą, sezamem, kminkiem i innymi składnikami. Rozgrzać piekarnik do 230°C i po włożeniu blachy zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor. Gotowe domowe bułki pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Trwałość rolek

Podobnie jak bułki zakupione, domowe są przeznaczone do szybkiego spożycia w ciągu 24 godzin, po czym następuje tzw. gumowanie. Konsystencję i smak świeżego chleba można przedłużyć o kilka godzin, owinąwszy go w czystą ściereczkę i przechowując w suchym, ciemnym miejscu.

Możesz jednak delektować się chrupiącymi bułkami, nawet jeśli chleb ma 2 lub więcej dni. Wystarczy spryskać je wodą i włożyć na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C i natychmiast zużyć.

Bułki upieczone w bulionie można również zamrozić. Muszą jednak dotrzeć do zamrażarki zapakowane w torebkę świeże i doskonale schłodzone, w przeciwnym razie istnieje ryzyko szybkiego rozwoju pleśni po rozmrożeniu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!