Ten przepis nie ma sobie równych. Pyszny królewski sernik z bakaliami.

Sernik to chyba najbardziej popularne ciasto, każdy je zna i lubi!

Jest wiele przepisów i metod na jego przygotowanie, ale ja zdradzę dziś Wam moją ulubioną wersję. Tak przygotowany deser jest puszysty, delikatny i nieprzyzwoicie pyszny! A dodatek przepysznych bakalii sprawi, ze będzie to niezwykle oryginalny deser!

SKŁADNIKI

  • 600 g twarogu
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki stołowe kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • wanilia do smaku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 białka jaj
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
  • 70 g prażonych orzechów włoskich
  • 100 g fig
  • 70 g suszonych moreli
  • 2 łyżki stołowe kwaśniej śmietany
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Wymieszaj razem twaróg, żółtka, cukier, kasze mannę, proszek do pieczenia, wanilię, skrobię, skórkę i sok z cytryny oraz masło. Ubij delikatnie blenderem, aż masa będzie gładka.

Białka ubij oddzielnie ze szczyptą soli, kolejno wymieszaj z masą twarogową. Teraz możesz dodać rodzynki, suszone morele, orzechy i figi. Wszystko wymieszaj. Następnie przygotuj foremkę do pieczenia. Posmaruj ją masłem i wlej masę twarogową. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj kwaśną śmietaną.

Pozostaje tylko wstawić deser do pieca. Pamiętaj, aby rozgrzać piekarnik przed włożeniem przyszłego ciasta do środka. Piecz deser około godziny w 160-170 stopni Celsjusza w zależności od piekarnika. Gdy gotowe ciasto lekko ostygnie, posyp je cukrem pudrem na wierzchu. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!