Stosuje od roku i nie choruję. Zjedz 6 pieczonych ząbków czosnku: Wzmocnij swój układ odpornościowy.

Cebulki roślin w przeróżnych formach, to coś, czego większość z nas regularnie używa w kuchni. Biała cebula, czerwona cebula, czosnek, to doskonałe składniki i można je znaleźć w tysiącach różnych dań i przepisów.

Są one jednak dobre nie tylko do potraw. Według BBC Good Food, zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dlatego świetnie działają na system odpornościowy, a nawet potrafią zwalczać choroby, na przykład przeziębienie.

Cebula i czosnek przez setki lat były używane w medycynie z uwagi na swoje doskonałe właściwości lecznicze. Dowiedz się, co czosnek robi z Twoim organizmem, jeśli go zjesz po dłuższej przerwie.

Czosnek może redukować wysokie ciśnienie oraz obniża poziom cholesterolu powodując, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca. Zawiera allicynę – związek, który nie tylko nadaje roślinom cebulowatym ich charakterystyczny zapach, ale znany jest również ze swoich właściwości leczniczych.

Jak podaje Healthy Food Style, w 24 godziny po zjedzeniu sześciu ząbków upieczonego czosnku w organizmie dzieją się następujące rzeczy:

W pierwszej godzinie: Twoje ciało trawi czosnek i przyswaja jego substancje odżywcze.

Godziny 2–4: Substancje, które przyswoił Twój organizm pomagają zwalczać komórki rakowe i wolne rodniki.

Godziny 4–6: Metabolizm Twojego ciała przyspiesza, aktywuje się proces usuwania nadmiaru płynów i rozpoczyna proces spalania tłuszczu.

Godziny 6–7: Uaktywniają się antybakteryjne właściwości czosnku i zaczynają krążyć w krwioobiegu – czosnek zaczyna walczyć z bakteriami.

Godziny 6–10: Substancje zawarte w czosnku pomogły już organizmowi na poziomie komórkowym i zaczynają chronić je przed oksydacją.

Godziny 10–24: Czosnek rozpoczyna głęboko oczyszczający proces, na który składają się:

  • Regulacja cholesterolu
  • Oczyszczenie tętnic i ochrona przed chorobami serca
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Wzmocnienie systemu odpornościowego
  • Wzmocnienie kości i stawów
  • Zapobieganie zmęczeniu
  • Poprawia zdolności fizycznych organizmu
  • Przedłużenie życia komórek

Korzystając z tego sposobu należy pić dużo wody, jeść zdrowe pokarmy, unikać przetworzonego jedzenia, czerwonego mięsa i rafinowanego cukru.

Czego potrzebujesz:

  • 1 cała główka czosnku

Przygotowanie:

Umieść główkę czosnku w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C i piecz, aż będzie zupełnie miękka. Zjedz sześć ząbków i czekaj na rezultaty! Być może brzmi to zbyt pięknie, aby mogło być prawdziwe, ale i tak wypróbuję ?

Udostępnij znajomym, aby jak najwięcej osób mogło cieszyć się zbawiennymi właściwościami czosnku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!