Każdy się skusi na kalafior na zimę. Prosty i pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny.

Dziś proponujemy Ci przepis na pyszny kalafior na zimę. Tego typu przetwory po prostu muszą znaleźć się w spiżarni każdej gospodyni.

Kalafior przygotowany w ten sposób jest po prostu przepyszny i będzie doskonałym uzupełnieniem nie tylko codziennego, ale i świątecznego stołu.

Składniki

  • 4 kilogramy kalafiora
  • 2 marchewki
  • 5 sztuk papryki
  • seler naciowy
  • czosnek
  • ziarna pieprzu do smaku
  • ostra papryka do smaku

Na 1 litr marynaty

  • 1,5 łyżki soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 30 mililitrów octu

Kalafior na zimę - smaczniejszy niż mięso

Przygotowanie

Kalafior podziel na małe kwiatostany i dokładnie umyj. Usuń nasiona z papryki i pokrój na cienkie długie kawałki. Pokrój marchewki w plastry. Weź słoiki. Dodaj 2-3 ząbki czosnku do każdego, odrobinę ostrej papryki do smaku, ziele angielskie (2-3 szt.) i czarny pieprz (5-6 szt.).

Włóż 2-3 małe kawałki selera do słoików, kolejno włóż ciasno kalafior, paprykę i marchewkę. W rezultacie otrzymasz  osiem litrowych słoików. Wlej wodę na patelnię i przygotuj 4 litry marynaty. Tj. Wszystkie produkty marynaty weź w większych ilościach. Dodaj  cukier, sól do rondla z wodą i włóż na ogień.

Doprowadź marynatę do wrzenia. Wlej ocet (30 ml) do każdego słoika i napełnij go gorącą marynatą. Zakręć słoiki pokrywkami i sterylizuj około 10-15 minut. Następnie zwiń słoiki w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. A następnie włóż do spiżarni.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!