Filet drobiowy z mozzarellą na grzance. Pyszna przekąska, która skradnie serca bliskich oraz wszystkich gości.
Filet z kurczaka, to uniwersalny produkt, który świetnie komponuje się niemal ze wszystkimi dodatkami. Świetnie nadaje się do szybkiego smażenia, gotowania, duszenia oraz jako jeden ze składników pysznych sałatek.
Aby przygotować idealną, miękką i soczystą pierś z kurczaka nie potrzebujesz żadnych, specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy jedynie dobry przepis i trochę fantazji, a pyszne danie ląduje na Twoim uroczystym stole.
Fileta z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą na chrupiącej grzance, według tego przepisu, polecam w szczególności wszystkim miłośnikom szybkich dań w oryginalnym stylu. Gwarantuję pełną satysfakcję i ogrom pochwał. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- Mozzarella 80 g
- Pomidor 3-4 sztuki
- 4 kromki chleba
- Oliwa z oliwek 25 ml
- Czosnek 2 ząbki
- Szpinak 15 g
- Parmezan 50 g
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś z kurczaka ułóż na desce do krojenia i przetnij na pół, oddzielając je od siebie. Ponacinaj każdą, ostrym nożem wszerz(nie za głęboko). Nacięcia wykonaj w odstępach ok. 1 cm. od siebie – wyjdzie ok. 5-6 nacięć na każdym filecie.
Mozzarellę, pokrój w plastry, a następnie jeszcze na pół i powkładaj je w wykonane nacięcia. Następnie włóż obok mozzarelli, pokrojone w plastry pomidory. Tak przygotowanego fileta, dopraw solą, pieprzem i polej 20 ml oliwy z oliwek. Kromki dolnego, ulubionego chleba, skrop 5 ml oliwy z oliwek i posyp czosnkiem, przeciśniętym przez praskę.
Teraz na kromki chleba, poukładaj liście szpinaku, a na nie fileta z kurczaka. Z wierzchu, posyp startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Gotową przekąskę poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 30 minut. Gotowe!
Comments are closed.