Tak przygotowane tiramisu każdy pokocha. Lekkie i puszyste. 5 minut i gotowe.

To leniwa wersja słynnego włoskiego deseru. Wszystko będzie szybkie, proste i na pewno pyszne. Jeśli planujesz podawać tiramisu dzieciom, wymień kawę na np. kakao z mlekiem. Jeśli przygotowujesz deser wyłącznie dla dorosłych dodaj do kawy 1-2 łyżki rumu.

Składniki

  • Rum 1-2 łyżki
  • Ciasto biszkoptowe ( domowe bądź kupne)
  • Ser mascarpone 250 g
  • Lody 450 g
  • Kakao 4 łyżki
  • Kawa 80 ml

Tiramisu w szklance

Przygotowanie

Mascarpone ubij z rozpuszczonymi lodami.Podziel masę na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao  i wymieszaj.

Tiramisu w szklance

Za pomocą np. szklanki, w której będziesz podawać deser wytnij z ciasta biszkoptowego 8 kółek, po 2 kółka na 1 szklankę. Każdy kawałek biszkoptu zanurzenia w kawie.

Tiramisu w szklance

Połóż na dno szklanki jeden okrąg ciasta. Na to połóż 1,5 łyżki białego kremu, a następnie 1,5 łyżki brązowego krem. Analogicznie dalej układaj warstwy deseru.

Tiramisu w szklance

Przykryj naczynia folią i włóż je do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posyp deser pozostałym kakao w proszku.

Gotowe desery zamiast kakao w proszku można posypać wiórkami czekoladowymi lub posiekanymi orzechami laskowymi. Czy podoba Ci się przepis na leniwe tiramisu? Udostępnij go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!