Tak przygotowane tiramisu każdy pokocha. Lekkie i puszyste. 5 minut i gotowe.
To leniwa wersja słynnego włoskiego deseru. Wszystko będzie szybkie, proste i na pewno pyszne. Jeśli planujesz podawać tiramisu dzieciom, wymień kawę na np. kakao z mlekiem. Jeśli przygotowujesz deser wyłącznie dla dorosłych dodaj do kawy 1-2 łyżki rumu.
Składniki
- Rum 1-2 łyżki
- Ciasto biszkoptowe ( domowe bądź kupne)
- Ser mascarpone 250 g
- Lody 450 g
- Kakao 4 łyżki
- Kawa 80 ml
Przygotowanie
Mascarpone ubij z rozpuszczonymi lodami.Podziel masę na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
Za pomocą np. szklanki, w której będziesz podawać deser wytnij z ciasta biszkoptowego 8 kółek, po 2 kółka na 1 szklankę. Każdy kawałek biszkoptu zanurzenia w kawie.
Połóż na dno szklanki jeden okrąg ciasta. Na to połóż 1,5 łyżki białego kremu, a następnie 1,5 łyżki brązowego krem. Analogicznie dalej układaj warstwy deseru.
Przykryj naczynia folią i włóż je do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posyp deser pozostałym kakao w proszku.
Comments are closed.