Pieczone plastry wieprzowiny z pieczarkami, ziemniakami, pomidorami i serem. Każda gospodyni musi znać ten przepis.
Świetny pomysł na obiad lub sycąca kolację. Wszystko przyrządzisz na jednej blaszce…Szybko, prosto i co najważniejsze smacznie!
Soczyste mięso, aromatyczne warzywa oraz lubiane przez wszystkich, sycące ziemniaki to połączenie zawsze idealnie się sprawdzi, nie tylko na codzienny obiad, ale także na świąteczny stół.
Potrzebujesz:
- 8 plasterków schabu lub karkówki
- sól, pieprz, ulubione zioła, czerwona papryka do smaku
- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- olej roślinny
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 70 g twardego sera
Przygotowanie:
Pokrój wieprzowinę na grubsze plastry, przykryj folią spożywczą i rozbij za pomocą tłuczka. Posyp solą i przyprawami z obu stron i dobrze natrzyj.
Cebulę obierz, pokrój w półpierścienie i podsmaż na odrobinie oleju. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i również podsmaż. Ziemniaki umyj, pokrój w kółka, włóż do miski i dopraw solą i przyprawami. Dodaj trochę oleju i wymieszaj.
Plastry mięsa ułóż obok siebie na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Posmaruj przecierem pomidorowym, połóż na nich przesmażoną cebulę z pieczarkami. Ułóż pokrojone w plastry ziemniaki, pokrojone pomidory i posmaruj śmietaną.
Przykryj formę mokrym pergaminem oraz folią aluminiową. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia, wyjmij blachę, posyp startym serem i piecz przez kolejne 5 minut. Gotowe danie możesz posypać świeżym koperkiem.
Comments are closed.