Pieczone plastry wieprzowiny z pieczarkami, ziemniakami, pomidorami i serem. Każda gospodyni musi znać ten przepis.

Świetny pomysł na obiad lub sycąca kolację. Wszystko przyrządzisz na jednej blaszce…Szybko, prosto i co najważniejsze smacznie!

Soczyste mięso, aromatyczne warzywa oraz lubiane przez wszystkich, sycące ziemniaki to połączenie zawsze idealnie się sprawdzi, nie tylko na codzienny obiad, ale także na świąteczny stół.

Potrzebujesz:

  • 8 plasterków schabu lub karkówki
  • sól, pieprz, ulubione zioła, czerwona papryka do smaku
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • olej roślinny
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70 g twardego sera

Przygotowanie:

Pokrój wieprzowinę na grubsze plastry, przykryj folią spożywczą i rozbij za pomocą tłuczka. Posyp solą i przyprawami z obu stron i dobrze natrzyj.

Cebulę obierz, pokrój w półpierścienie i podsmaż na odrobinie oleju. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i również podsmaż.  Ziemniaki umyj, pokrój w kółka, włóż do miski i dopraw solą i przyprawami. Dodaj trochę oleju i wymieszaj.

Plastry mięsa ułóż obok siebie na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Posmaruj przecierem pomidorowym, połóż na nich przesmażoną cebulę z pieczarkami. Ułóż pokrojone w plastry ziemniaki, pokrojone pomidory i posmaruj śmietaną.

Przykryj formę mokrym pergaminem oraz folią aluminiową. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.  Przed końcem pieczenia, wyjmij blachę, posyp startym serem i piecz przez kolejne 5 minut. Gotowe danie możesz posypać świeżym koperkiem.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!