Bardzo soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Zrobisz je raz dwa w jednym naczyniu do pieczenia: Świetnie smakują
Sekret soczystości tych kotletów tkwi w dodaniu startych surowych ziemniaków – nawet podczas pieczenia i przy minimalnej ilości oleju otrzymasz bardzo smaczne danie. Tak robił je mój dziadek i zawsze były fantastyczne. Oczywiście kotlety mielone można też obtoczyć w bułce tartej i smażyć klasycznie, ale ja wybrałam zdrowszą wersję!
Potrzebujesz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 ziemniak
- sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona, ulubione zioła do smaku np. majeranek
- 1 łyżka kaszy manny
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do mięsa. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Zetrzyj ziemniaka, odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do reszty składników i wymieszaj.
Przypraw, dodaj zioła, kaszę mannę oraz mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Blachę lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Z masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotleciki i ułóż obok siebie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz około 35-40 minut.
Comments are closed.