Bardzo soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Zrobisz je raz dwa w jednym naczyniu do pieczenia: Świetnie smakują

Sekret soczystości tych kotletów tkwi w dodaniu startych surowych ziemniaków – nawet podczas pieczenia i przy minimalnej ilości oleju otrzymasz bardzo smaczne danie. Tak robił je mój dziadek i zawsze były fantastyczne. Oczywiście kotlety mielone można też obtoczyć w bułce tartej i smażyć klasycznie, ale ja wybrałam zdrowszą wersję!

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 ziemniak
  • sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona, ulubione zioła do smaku np. majeranek
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do mięsa. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Zetrzyj ziemniaka, odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do reszty składników i wymieszaj.

Przypraw, dodaj zioła, kaszę mannę oraz mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Blachę lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Z masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotleciki i ułóż obok siebie.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz około 35-40 minut.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!