Zapisz ten przepis, bo będziesz często do niego wracać. Przepis na racuchy idealne.

Wszyscy wiemy, jak wybredne w kwestii jedzenia mogą być dzieci. Przemycenie owoców i warzyw do ich menu to nie lada wyczyn, więc zacznijmy od owoców.

Zdarzają się i takie ancymonki, które nie lubią jabłek, a które przecież są jednymi z najzdrowszych owoców. Ten przepis sprawi, że zjedzą wszystko do czysta i poproszą o dokładkę.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżki cukru
  • sól
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanką tartych jabłek
  • 1 łyżka oleju

Do racuszków można dodać nieco proszku do pieczenia (pół łyżeczki), wtedy nieco

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek i żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do żółtek powoli dosypujemy mąkę, uważając, by nie zrobiły się grudki. Białka ubijamy, dodajemy do żółtek wraz z startymi jabłkami. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Do racuszków można dodać nieco proszku do pieczenia (pół łyżeczki), wtedy nieco urosną i będą pulchniejsze.

Smakują wybornie z cukrem pudrem, ale i z kremem typu nutellą lub masłem orzechowym.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!