Domowe Monte w kubeczkach: Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Zaskocz rodzinkę pysznym deserkiem.

Doskonały przepis na domowy deser Monte, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Doskonały do porannej herbaty czy aromatycznej kawy w gronie przyjaciół.

Potrzebujesz:

Ciemny krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g czekolady
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g masła

Biały krem:

  • 40 ml śmietanki 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wymieszaj 400 ml mleka z łyżką cukru. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w garnku, wlej do niej mleko z cukrem. Wymieszaj budyń w proszku z pozostałym mlekiem. Gdy mieszanina w garnku stanie się płynna i jednolita, dodaj mleko z budyniem. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe i krótko gotuj.

Ubij masło. Kolejno dodaj je do schłodzonego kremu czekoladowego. W drugiej misce ubij śmietanę z cukrami waniliowymi, tak przygotujesz lekki krem. Wystarczy teraz, że nałożysz otrzymane masy warstwami w salaterkach do serwowania i gotowe. 

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!