Z pewnością zakochasz się w smaku śmietankowego kremu – Przepis krok po kroku.
Najpyszniejszy deser kremowy na świecie do zrobienia w 15 minut. Krok po kroku.
Wspaniały pomysł na pyszności bez pieczenia dla Ciebie lub gości, do herbaty lub kawy. Prawdziwie pierwszoligowy deser można przygotować na blaszce do pieczenia, w misce lub filiżankach. Nadaje się do użycia jako nadzienie do deserów i ciast. Można go łatwo przygotować i cechuje się doskonałym smakiem.
Potrzebne składniki:
- 500g śmietany
- 150ml wody
- 300 g mleka skondensowanego
- 1 opakowanie żelatyny
- opcjonalnie: kawa, maślane ciastka – do namaczania
- na dekorację: 200g czekolady, 250 ml śmietanki do ubicia
Sposób przygotowania:
Przygotować miskę. Słodkość można przygotować jak krem – bez ciasteczek lub położyć na dnie naczynia herbatniki lub biszkopty. Ciastka można namoczyć wcześniej w mleku, kawie lub kakao. Śmietanę ubić z mlekiem skondensowanym, aby otrzymać krem. W niewielkiej ilości podgrzanej nad płomieniem wody rozpuścić żelatynę.
Można użyć zimnego usztywniacza żelatynowego – to pozostaje do wykonania według preferencji. Żelatynę po rozpuszczeniu wymieszać z kremem i przerzucić do miski – prosto do naczynia lub na warstwę herbatników, wedle uznania. Nieszablonowo można przekładać herbatniki i krem.
Aby otrzymać polewę podgrzej na ogniu śmietankę, połam czekoladę, dodaj do śmietany, cały czas mieszając. Szybciej efekt można uzyskać w kuchence mikrofalowej. Polej otrzymaną polewą. Po stwardnieniu podawaj.
Comments are closed.