Szybkie i smaczne ciasto z jogurtem. Przepis na wyśmienite ciasto domowe.
Pyszne ciasto z kremem, które zachwyca delikatnością.
Składniki:
Krem:
- cukier – 3 łyżki
- mąka – 3 łyżki
- białka – 2
- jogurt waniliowy – 400g
Ciasto:
- mąka pszenna – 200g
- żółtka – 2
- cukier puder – 70g
- proszek do pieczenia – 1 opakowanie
- roztopione masło – 70 ml
- skórka z cytryny lub limonki
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta:
Cukier i 2 żółtka dodać do głębokiego naczynia, np. miski oraz dokładnie wymieszać.
Następnie dolać roztopione masło i połączyć ze sobą składniki – mieszając.
Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z jednej startej cytryny lub limonki oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszać, na gładką masę.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części, każdą z nich okręcić w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 0,5h.
Naszykować formę do ciasta i wyłożyć ją papierem do pieczenia. A następnie wyjąć z zamrażarki połowę ciasta i równomiernie rozłożyć na dnie formy do pieczenia.
Sposób przygotowania kremu:
Naszykować dwa głębokie naczynia. W pierwszym ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Natomiast w drugim wymieszać jogurt waniliowy i 50 g mąki. Połączyć białka z masą jogurtową delikatnie mieszając.
Gotowy krem przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. A następnie drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce, przykrywając krem.
Comments are closed.