4 ziemniaki, cebula, jajko i sycąca kolacja dla całej rodziny gotowa. Ten placek ziemniaczany z patelni to hit w mojej kuchni.
Po męczącym dniu niewiele osób ma jeszcze siłę i chęci stać przy kuchence, ale musisz przygotować coś pysznego i sycącego na kolację.
Dziś zdradzimy Ci sekret jak zrobić obfitą kolację dla całej rodziny z zaledwie 4 zmienikami.
SKŁADNIKI
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g twardego sera
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce (możesz również pokroić je w cienkie talarki). Drobno posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Połącz je z ziemniakami w głębokiej misce i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce połącz jajko, białko, mąkę, sól i pieprz (możesz spróbować dodać również inne swoje ulubione przyprawy). Dobrze wymieszaj.
Włóż powstałą mieszankę do drugiej miski, wymieszaj.
Wlej oliwę z oliwek na rozgrzaną patelni i rozłoży powstałą masę, równomiernie wygładzając jej powierzchnię łyżką. Przykryj naczynie i smaż na małym ogniu przez 15 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Następnie przełóż ciasto łopatką lub za pomocą talerza na drugą stronę. Smaż znów przez 15 minut pod zamkniętą pokrywką.
Wyjmij gotowe ciasto, posyp startym serem i pozostaw na 5 minut, aby ser się stopił. Pokrój danie na porcje, posyp ziołami i podawaj do stołu. Smacznego!
Ciasto z ziemniakami i serem przygotowuje się szybko. Delikatne nadzienie i chrupiąca skorupa nie pozostawiają nikogo obojętnym na jego smak. Do dania możesz też dodać mięso mielone, warzywa sezonowe, grzyby itp. .
Comments are closed.