250 g mięsa mielonego, makaron, pomidory… pyszne szybkie muszle nadziewane. Danie dla zabieganych.
Jest to szybkie i obłędne w smaku danie, idealnie nada się na elegancką kolację lub obiad!
Mielone mięso połączone z makaronem to również piękne wizualne połączenie, wyglądające jak muszle. Ważne jest, aby mięso było dobrej jakości i nie zabrakło parmezanu. Przepis od kulinarne.info
Składniki (4 porcje)
Nadzienie
- 250 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sos beszamelowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sos pomidorowy
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 24 makaronowe muszle
- 50 g startego parmezanu
WYKONANIE:
Muszle przez 5 minut gotować we wcześniej osolonej wodzie. Mielone mięso usmażyć na patelni i doprawić solą i pieprzem. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i pół szklanki mleka. Wszystko energicznie wymieszać, tak aby nie było grudek. Następnie dodać resztę mleka i uzyskaną mieszankę zagotować mieszając cały czas.
Kiedy sos stanie się gęsty doprawić do solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podzielić go na pół i połowę dodać do przysmażonego i doprawionego wcześniej mięsa. W małym garnku ugotować pokrojone pomidory razem z pastą pomidorową (lub przecierem pomidorowym), posiekaną bazylią i przyprawami (solą i pieprzem).
Sos pomidorowy gotować przez 10 minut, po czym delikatnie go rozdrobnić blenderem. Każdą makaronową muszlę nadziać mięsem i włożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby się nie stykały. Pomiędzy muszle wlać trochę sosu pomidorowego, a na wierzch wlać resztę sosu beszamelowego.
Zetrzeć parmezan i posypać nim każdą muszlę. Wszystko razem zapiekać przez ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut naczynie żaroodporne powinno być przykryte pokrywką lub folią aluminiową, później można odkryć i podpiec wierzch.
Comments are closed.