Masło, herbatniki, bita śmietana, wiórki … i pyszny ekspresowy murzynek bez pieczenia na stole. Przepis idealny.
Ekspresowy murzynek jest świetną propozycją na słodką przekąskę, gdy nie mamy czasu na pieczenie ciasta, a chcielibyśmy zjeść coś słodkiego! Jego główną zaletą jest to, że nie musimy go piec!
Będziecie potrzebować:
- 15 g masła,
- 350 g czekoladowych herbatników,
- 6 łyżek bitej śmietany,
- 2 łyżki cukru.
Składniki na krem kokosowy:
- 250 g wiórków kokosowych,
- 200 ml bitej śmietany,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
- 140 g cukru pudru.
Składniki na krem waniliowy:
- 4 łyżki cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 400 ml mleka.
Polewa:
- 1 łyżeczka kremu czekoladowego typu Nutella,
- 100 g gorącej czekolady,
- 1 łyżeczka masła.
Gotowe ciasto wygląda bardzo zachęcająco. Zatem, jak go przygotować aby zachwyciło smakiem znajomych?
Najpierw potrzebujemy blendera. Wrzucamy do niego herbatniki, masło, bitą śmietanę oraz cukier (proporcje składników odmierzamy według pierwszej listy) i miksujemy całość. Tak przygotowaną masę, musimy podzielić na 2 części.
Do uprzednio przygotowanej formy do pieczenia wykładamy część masy, którą mocno dociskamy do dna łyżką lub ręką. Następnie przygotowujemy krem kokosowy. Ubijamy śmietankę, do której stopniowo dodajemy kolejne składniki, aż do ich połączenia się. Jak masa będzie gotowa – wstawiamy ją do lodówki w celu schłodzenia.
Kolejnym krokiem, jest przygotowanie kremu waniliowego. Gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją zawarta na opakowaniu). Budyń należy przyrządzić na mleku z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy drugą połowę masy herbatnikowej, łączymy razem obie masy i odkładamy do wystygnięcia.
Schłodzony krem kokosowy układamy w formie do pieczenia na cieście herbatnikowym. Na to kładziemy kolejną, schłodzoną masę.
Comments are closed.