Nadziewane roladki z kapusty z mojego przepisu są pachnące, apetyczne i nieprzyzwoicie smaczne.
Roladki z mojego przepisu są pachnące, apetyczne i nieprzyzwoicie smaczne!
Zimą gotuje je z ryżem i grzybami na liściach kapusty kiszonej, a latem – świeżą kapustę nadziewam farszem mięsnym i piekę w piekarniku. Spróbujmy dziś przygotować letnią wersję.
SKŁADNIKI:
- 3 kg białej kapusty
- 1 kg wieprzowiny
- smalec do smażenia
- 130 g śmietany
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1,5 litra wody
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W tym przepisie nie trzeba gotować kapusty. Jest lepszy sposób, wystarczy ją zamrozić. Wieczorem włóż ją do zamrażarki, a wyciągnij rano. Po rozmrożeniu liście będą jak ugotowane. Miękkie, łatwe do złożenia, nie będą pękać i się rozrywać. A co najważniejsze, zachowają wszystkie swoje witaminy.
Drobno posiekaj cebulę i usmaż na smalcu Pokrój mięso na małe kawałki, rozbij, posól i popieprz. Na liściu kapusty umieść kawałek mięsa i łyżeczkę smażonej cebuli. Zwiń w roladki.
Połóż całe liście kapusty na dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułóż roladki i zalej wszystko wrzącą wodą, posól. Woda powinna sięgać powyżej roladek co najmniej na 1,5 cm. Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę do wody. Piecz danie w temperaturze 160 ° C przez 40 minut.
Zgadzamy się z faktem, że nie jest to standardowy przepis na gołąbki, dlatego w moim domu nazywamy ej roladkami bo nie ma w nich ryżu. Ale jeśli chcesz, możesz go dodać, ale trochę, nie więcej niż łyżeczkę na każdą roladkę.
Comments are closed.