Ugotuj według tego przepisu, a nie pożałujesz: Pyszny schab, który śmiało możesz podawać na świątecznym stole.
Przygotuj ten pyszny schab według naszego przepisu a nie pożałujesz. Pokrojoną w cienkie plasterki możesz podawać na świątecznym stole lub podawać z grubsza pokrojoną razem z ulubionym dodatkiem!
Składniki:
- 1,2 kg polędwicy wieprzowej
- sól
- szklanka wody
- 1 l mleka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chili
- liść laurowy
- 2 świeże papryki
- opcjonalnie: rozmaryn lub inne zioła
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Posyp solą i odstaw do lodówki na około 20 minut. Do garnka wlej szklankę wody i zagotuj.
Teraz wlej mleko do garnka, wyjmij polędwicę z lodówki i włóż do gotującego się mleka.
Cebulę obrać, pokroić na 4 części i włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i papryczką chili. Możemy również dodać gałązkę pietruszki, rozmarynu i tym podobne.
Teraz dodamy kolejny liść laurowy i nowe przyprawy. Mięso musi być całkowicie zanurzone w mleku i w razie potrzeby można dodać trochę więcej wody.
Przykryj pokrywką i gotuj przez około 60 minut. Czasami odwracamy mięso i mieszamy mleko. Po ugotowaniu pozostawić mięso do ostygnięcia w mleku, następnie wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Mięso możemy pokroić w grubsze plastry i podać z ulubionym dodatkiem, używając wywaru w następujący sposób.
Wybieramy przyprawy i zioła, lub możemy przecedzić i zagęścić sos mąką. Dodaj sól do smaku. Możemy również pokroić polędwicę w cienkie plasterki i podać jako część świątecznych przekąsek.
Comments are closed.