Zdradzam sekret jak go przygotować: Dżem pigwowy z orzechami – Wspaniały w smaku.

Wcześniej nie lubiłam tego owocu. Zmieniłam zdanie dopiero wtedy, gdy spróbowałam konfitury z pigwy według przepisu mojej teściowej. Nic dziwnego, że mój mąż tak bardzo chwalił! Bez goryczy i lepkości, po prostu bogaty słodki smak.

Teraz sama kupuję pigwę w kilogramach, aby przygotować słodkie przetwory na zimę. Dżem pigwowy z orzechami rozchodzi się szybciej niż dżem truskawkowy czy wiśniowy. Kiedy zdecydujesz się spróbować, polecam od razu ugotować dużą partię – nie przeliczysz się!

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 2 kg cukru
  • 700 ml wody
  • 1 cytryna
  • 200 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Pigwę dobrze opłukać, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystygnięcia. W razie potrzeby gotuj owoce przez 3-4 minuty.

Obrane orzechy włoskie zalać wrzątkiem i odstawić. Jest to konieczne, aby pozbyć się goryczy z orzechów.

Pigwę pokroić w kostkę. Orzechy zalać wodą, która została po pigwie i gotować 10 minut, przecedzić.

Odcedź orzechy i opłucz je zimną wodą. Do płynu uzyskanego z pigwy dodać cukier, postawić na ogniu i gotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy syrop zacznie się gotować, dodaj kawałki pigwy i gotuj, aż owoce będą miękkie.

Pokrój cytrynę na cienkie ćwiartki (w razie potrzeby można użyć tylko soku z cytryny).

Orzechy przerzucamy na sitko i dodajemy do dżemu razem z cytryną, gotujemy jeszcze 10 minut.

Dżem porozdzielać na słoiki i przykryć.

Tn dżem pigwowy z orzechami stosuję do naleśników i wypieków. Dzieci uwielbiają smarować nim chleb i jeść na śniadanie lub kolację. Całe kawałki owoców są karmelizowane, a w lodówce dżem nabiera konsystencji marmolady. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!