Zdradzam sekret jak go przygotować: Dżem pigwowy z orzechami – Wspaniały w smaku.
Wcześniej nie lubiłam tego owocu. Zmieniłam zdanie dopiero wtedy, gdy spróbowałam konfitury z pigwy według przepisu mojej teściowej. Nic dziwnego, że mój mąż tak bardzo chwalił! Bez goryczy i lepkości, po prostu bogaty słodki smak.
Teraz sama kupuję pigwę w kilogramach, aby przygotować słodkie przetwory na zimę. Dżem pigwowy z orzechami rozchodzi się szybciej niż dżem truskawkowy czy wiśniowy. Kiedy zdecydujesz się spróbować, polecam od razu ugotować dużą partię – nie przeliczysz się!
Składniki:
- 2 kg pigwy
- 2 kg cukru
- 700 ml wody
- 1 cytryna
- 200 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Pigwę dobrze opłukać, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystygnięcia. W razie potrzeby gotuj owoce przez 3-4 minuty.
Obrane orzechy włoskie zalać wrzątkiem i odstawić. Jest to konieczne, aby pozbyć się goryczy z orzechów.
Pigwę pokroić w kostkę. Orzechy zalać wodą, która została po pigwie i gotować 10 minut, przecedzić.
Odcedź orzechy i opłucz je zimną wodą. Do płynu uzyskanego z pigwy dodać cukier, postawić na ogniu i gotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy syrop zacznie się gotować, dodaj kawałki pigwy i gotuj, aż owoce będą miękkie.
Pokrój cytrynę na cienkie ćwiartki (w razie potrzeby można użyć tylko soku z cytryny).
Orzechy przerzucamy na sitko i dodajemy do dżemu razem z cytryną, gotujemy jeszcze 10 minut.
Dżem porozdzielać na słoiki i przykryć.
Comments are closed.