Znajdujesz się wśród osób, które obawiają się trudności związanych z przygotowaniem domowego chleba, ten przepis jest dla ciebie.
Przygotowanie pysznego, chrupiącego chleba wcale nie musi być trudne. Poniżej prezentujemy przepis, który zachwyci niejednego amatora domowych wypieków. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 10 g drożdży
- 420 ml wody
- 530 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie, o temperaturze ok 37-39 stopni, rozpuszczamy drożdże. Mąkę należy przesiać do głębokiej miski, dodać sól, a na koniec wlać rozpuszczone drożdże. Następnie musimy dokładnie zagnieść ciasto i tak przygotowane pozostawiamy w misce, którą należy przykryć folią i odstawić na ok 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Po dwóch godzinach, ciasto powinno urosną dwukrotnie, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Tak wyrośnięte ciasto przykrywamy pokrywką z dziurami i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na następny dzień, ciasto wyjmujemy z lodówki, rozkładamy na stolnicy wcześniej posypanej mąką, jeżeli ciasto klei nam się do rąk, możemy je również posypać odrobiną mąki i formujemy z niego kulę.
Następnie przygotowujemy sobie kawałek papieru do pieczenia, który również posypujemy mąką i przekładamy na niego nasze ciasto. Odkładamy je na bok jeszcze na ok 40-60 minut, w tym czasie rozgrzewając piekarnik do 235 stopni.
Następnie ciasto nacinamy nożem w trzech miejscach i razem z papierem do pieczenia umieszczamy na blaszce. Wkładamy blachę z ciastem na środkowy poziom piekarnika oraz umieszczamy pod spodem kolejną blachę, na którą należy wylać 1,5 łyżki gorącej wody.
Następnie pieczemy chleb przez 45 minut i wyjmujemy go z piekarnika, pozostawiając na kratce do wystygnięcia. Chlebek powinien nam wyjść wilgotny, z chrupiącą skórką, a znajomi i rodzina będą nim zachwyceni.
Ciasto na domowy chleb możemy przygotować sobie na zapas i trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie. Takie rozwiązanie pozwoli nam piec świeży chleb kiedy tylko będziemy mieli ochotę. Nie zapomnijmy tylko przykryć ciasta folią wkładając go do lodówki.
Comments are closed.