Znajdujesz się wśród osób, które obawiają się trudności związanych z przygotowaniem domowego chleba, ten przepis jest dla ciebie.

Przygotowanie pysznego, chrupiącego chleba wcale nie musi być trudne. Poniżej prezentujemy przepis, który zachwyci niejednego amatora domowych wypieków. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 420 ml wody
  • 530 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie: 

W ciepłej wodzie, o temperaturze ok 37-39 stopni, rozpuszczamy drożdże. Mąkę należy przesiać do głębokiej miski, dodać sól, a na koniec wlać rozpuszczone drożdże. Następnie musimy dokładnie zagnieść ciasto i tak przygotowane pozostawiamy w misce, którą należy przykryć folią i odstawić na ok 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Po dwóch godzinach, ciasto powinno urosną dwukrotnie, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Tak wyrośnięte ciasto przykrywamy pokrywką z dziurami i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na następny dzień, ciasto wyjmujemy z lodówki, rozkładamy na stolnicy wcześniej posypanej mąką, jeżeli ciasto klei nam się do rąk, możemy je również posypać odrobiną mąki i formujemy z niego kulę.

Następnie przygotowujemy sobie kawałek papieru do pieczenia, który również posypujemy mąką i przekładamy na niego nasze ciasto. Odkładamy je na bok jeszcze na ok 40-60 minut, w tym czasie rozgrzewając piekarnik do 235 stopni.

Następnie ciasto nacinamy nożem w trzech miejscach i razem z papierem do pieczenia umieszczamy na blaszce. Wkładamy blachę z ciastem na środkowy poziom piekarnika oraz umieszczamy pod spodem kolejną blachę, na którą należy wylać 1,5 łyżki gorącej wody.

Następnie pieczemy chleb przez 45 minut i wyjmujemy go z piekarnika, pozostawiając na kratce do wystygnięcia. Chlebek powinien nam wyjść wilgotny, z chrupiącą skórką, a znajomi i rodzina będą nim zachwyceni.

Ciasto na domowy chleb możemy przygotować sobie na zapas i trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie. Takie rozwiązanie pozwoli nam piec świeży chleb kiedy tylko będziemy mieli ochotę. Nie zapomnijmy tylko przykryć ciasta folią wkładając go do lodówki.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!