Genialny obiad w jednym naczyniu – Szybki i łatwy: Ten przepis mojej mamy zachwycił wszystkich.
Według mojej mamy zakochasz się w tym kurczaku – dzięki marynacie miodowej jest pięknie złocisty, chrupiący i bardzo smaczny.
Składniki:
- 9 udek z kurczaka
- sól
- czarny pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 ziemniaki
- sól
- czarny pieprz mielony
- 2 łyżki oleju
Na sałatkę:
- kapusta pekińska
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1 żółty pomidor
- awokado
- cebula
- pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej
- posiekany koperek
Przygotowanie:
Włóż udka z kurczaka do miski.
Dodaj sos sojowy, miód, olej, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
Przykryj i odstaw do marynowania na około 10-15 minut. Czyścimy 3 ziemniaki i kroimy je w kółka.
Dodaj sól, pieprz, olej i dobrze wymieszaj w misce.
Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułóż udka na ziemniakach i posmaruj pozostałą marynatą.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Pokrój wszystkie składniki na sałatkę i wymieszaj w misce.
Dodaj musztardę, olej, sól i wymieszaj.
Drobno posiekaj koperek.
Podajemy udka i ziemniaki z surówką i posypane koperkiem.
Comments are closed.