Doskonały jako dodatek do pysznej kawy: Prosty przepis na mięciutką roladę biszkoptową.
Biszkopt jajeczny z tego przepisu zawsze idealnie się układa i nie pęka. Jajka nadają mu piękny złoty kolor.
Jest bardzo uniwersalny, każdy dżem, marmolada czy krem i owoce nadaje się jako nadzienie. Można wykorzystać go również do zrobienia ciast i innych deserów. Idealny na święta i na co dzień. Doskonały jako dodatek do pysznej kawy.
Składniki:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml mleka
- dżem morelowy do smaku
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek, dodaj szczyptę soli do żółtek i ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj 50 g cukru i kontynuuj ubijanie.
Ubij białka w osobnej misce przez 1 minutę. Podziel pozostały cukier na 3 części i stopniowo dodawaj do białek, kontynuując ubijanie, aż do uzyskania sztywnej piany.
Dodaj żółtka do białek, delikatnie mieszając masę silikonową szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Dodaj także przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Połącz mleko i olej słonecznikowy. Dodaj do masy kilka łyżek, wymieszaj, a następnie wlej resztę ciasta i wymieszaj na gładką masę.
Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i piecz w 170 stopniach przez 30 minut.
Jeszcze gorący biszkopt ułóż na czystym papierze pergaminowym. Zrób kilka płytkich nacięć wzdłuż powierzchni, posmaruj dżemem i zwiń w roladę. Po ostygnięciu wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Comments are closed.