Doskonały pieczony obiad jednogarnkowy: Karkówka na ziemniakach i cebuli.
Uwielbiam tą karkówkę, jest prosta, szybka w przygotowaniu i wszystko jest wykonane w jednym naczyniu do pieczenia.
Zainspiruj się przepisem, który od 25 lat króluje w naszej kuchni.
Składniki:
- 800 g karkówki
- 1,2 kg ziemniaków
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- ulubiona przyprawa
- sól
- pieprz
- trochę smalcu
Sos:
- musztarda
- 150 ml śmietany
- świeże zioła
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na cztery do sześciu plasterków. Przyprawić solą i posypać ulubionymi przyprawami lub ziołami. Natrzyj plasterki musztardą po obu stronach karkówki. Odstaw na chwilę i przygotuj resztę dodatków do pieczenia .
Ziemniaki obrać i pokroić w paski. Włóż je do naczynia do pieczenia i dodaj smalec (około jednej do dwóch łyżek stołowych). Posolić i wymieszać tak, aby ziemniaki były pokryte smalcem z solą . Pokrój cebulę na pół koła.
Na małej ilości oleju cebulę smażymy do uzyskania szklistego i lekko złocistego brązu . Gdy cebula stanie się złocista, dodaj pokrojony czosnek. Podsmaż wszystko razem. Rozprowadź mieszankę cebuli i czosnku równomiernie na ziemniakach. Umieść karkówkę na górze. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Comments are closed.