Mięso pozostaje soczyste i całkowicie rozpływa się w ustach: Dzięki tej marynacie upieczesz naprawdę doskonałe udka z kurczaka.
Przenieś pieczone udka z kurczaka na wyższy poziom i przygotuj je zgodnie z tą procedurą.
Jak mówią w prostocie tkwi piękno, więc nie spodziewaj się w tym przepisie żadnych egzotycznych składników. Może ci się to wydawać dziwne, ale sekret tkwi w soli i cukrze.
Wypróbuj ten przepis i upewnij się, że najprostsze składniki są ostatecznie najlepsze. Tej marynaty do udek używał też mój znajomy kucharz.
Składniki:
- 7 ud z kurczaka
- około 2 litry wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soli
Przygotowanie:
Do garnka wlej 2 litry wody. Doprowadź do wrzenia.
Następnie dodaj 4 łyżki cukru, 4 łyżki soli, wymieszaj i po kilku minutach wyłącz. Ostudź i włóż do tego naparu udka z kurczaka. Wszystkie uda powinny być całkowicie zanurzone.
Przykryj garnek z udkami. Włóż do lodówki na 12 godzin, dlatego najlepiej przygotować je wieczorem i odstawić na noc. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka i osusz. Dopraw ulubionymi przyprawami.
Nie dodawaj więcej soli i upewnij się, że nie zawiera mieszanki przypraw. Tak przygotowane udka można smażyć, piec, grillować, a nawet wędzić.
Świetnie smakują zwłaszcza po doprawieniu tymiankiem, oregano, majerankiem czy słodką papryką. Odpowiednie są również: marchewka, cebula, czosnek i pietruszka.
Podawaj z popularnym dodatkiem – pieczonymi ziemniakami, frytkami lub batatami, a także świetnie smakują z ryżem i dodatkami warzywnymi. Dobrze będzie do nich pasować np. sałatka z ogórków, można też uzupełnić to danie grillowanymi warzywami.
Comments are closed.