Używam tego ciasta również do strudli, ciast i rogalików: Proste bułeczki z nadzieniem budyniowym – Wyjątkowo miękkie i pyszne.
Pyszne i proste bułeczki budyniowe, w których na pewno się zakochasz.
Składniki:
Nadzienie:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 300 ml mleka
- rodzynki
Ciasto:
- 100 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko (białko i żółtko)
- 4 łyżki oleju
- 400 g przesianej mąki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj nadzienie budyniowe. Jajka wymieszaj z cukrem. Dodaj mleko, dobrze wymieszaj i umieść na ogniu.
Ugotuj gęsty budyń. Przełóż budyń do miski, przykryj folią i ostudź. Teraz przygotuj ciasto: W ciepłym mleku wymieszaj drożdże i cukier, a także cukier waniliowy. Dodaj białko, olej i wymieszaj.
Teraz stopniowo dodawaj porcjami przesianą mąkę i sól, ciągle mieszając. Wypracuj jednolitą masę. Przykryj folią. Odstaw na godzinę – niech ciasto wyrośnie. Podziel go na 8 części. Każdy wałkujemy na naleśnik na posypanej mąką desce. Na środek nałóż łyżkę budyniu i posyp rodzynkami.
Zawiń i ułóż na blasze do pieczenia. Wykonaj nacięcia u góry i przykryć ściereczką – odstaw na kolejne 15 minut.
Comments are closed.