To ciasto jest doskonałe: Szybkie strudle z nadzieniem makowo-jabłkowym.
Doskonałe strudle z ciasta z bitej śmietany. Ciasto jest miękkie, pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach.
Jako nadzienie wybrałam jabłka i mak, ale możesz użyć dowolnego nadzienia.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 opakowanie bitej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki octu
- szczypta soli
Nadzienie:
- 6-8 sztuk jabłka
- mak mielony
- cukier z kaszy manny
- mielony cynamon
- bułka tarta
Do posmarowania:
- masło
- rum
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki na ciasto.
Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, dodaj trochę mleka. Odstaw ciasto na pół godziny. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
Ciasto podziel na trzy części, każdą część rozwałkuj, posyp bułką tartą, jabłkami, makiem, cukrem i cynamonem.
Zwiń w strudla, zamknij końce i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj strudle roztopionym masłem wymieszanym z rumem i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Piecz około 30 minut w temperaturze 200°C.
Comments are closed.