Ekspresowo, szybko: Deser z herbatników: Najlepszy przepis na wyjątkowy deser bez pieczenia.
Przygotuj wyjątkowy deser, który od razu stanie się hitem na Twoim stole! Niesamowicie szybkie ciasto biszkoptowe z niezapomnianymi efektami wizualnymi.
Wyjątkowy przepis na ciekawy i smaczny deser.
Składniki:
- 1 paczka herbatników kakaowych
- 1,5 paczki okrągłych herbatników
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła
Polewa:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 filiżanki + 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Do miski wlej 3/4 szklanki mleka, dodaj żółtka, cukier, mąkę, budyń i ubij na gładką masę. Pozostałe mleko zagotować, ubitą mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Najlepiej schłodzić budyń do temperatury pokojowej. Zmiękczone masło ubij w misce, następnie dodaj schłodzony budyń w łyżeczkach i mieszaj, aż składniki się połączą.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż warstwę herbatników kakaowych i przykryj połową kremu budyniowego. Na krem nałożyć drugą warstwę herbatników i nałożyć pozostały budyń.
Okrągłe herbatniki kładziemy pionowo na deser i wkładamy do lodówki. Włóż masło do garnka, dodaj cukier i wodę, zagotuj, wymieszaj, wyjmij z palnika i lekko ostudź.
Do ostudzonej (ale jeszcze ciepłej) mieszanki dodaj mleko w proszku i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę mleczną podziel na 2 równe części, do jednej dodaj mleko w proszku, do drugiej dodaj kakao i wymieszaj. Schłodzone ciasto polej na przemian jasnym i ciemnym lukrem.
Comments are closed.