Wystarczy tylko 3 składniki i chwilka roboty: Dziewczyny czas zrobić Truskawkową Chmurkę – Pychota
Do przyrządzenia tego pysznego, delikatnego deseru potrzebujesz tylko 3 składników. A sam proces jego przygotowania jest niezwykle prosty.
Bardzo delikatny, lekki deser truskawkowy to moja propozycja na dzisiejszy podwieczorek. Twoje dzieci na pewno docenią jego smak i poproszą o więcej. Ten mus to świetna alternatywa dla sklepowych lodów. Zamiast truskawek możesz wziąć dowolne inne jagody lub owoce. Będzie równie smaczny z z malinami, jagodami czy bananem-warto eksperymentować!
SKŁADNIKI
- 250 g truskawek
- 60 g cukru
- 2 białka jaj
PRZYGOTOWANIE
Truskawki dokładnie opłucz, odetnij szypułki. Jeśli owoce są duże, przekrój je na mniejsze kawałki. Włóż je na 2 godziny do zamrażarki.
W międzyczasie przejdź do białek. Podgrzej je w kąpieli wodnej, jeśli nie masz całkowitej pewności co do jakości jaj. Poczekaj, aż woda w garnku się zagotuje i zmniejsz temperaturę. Dodaj cukier do białek, umieść miskę na rondlu z gorącą wodą.
Cały czas mieszaj białka z cukrem, aby się nie ugotowały. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Gdy z białek zacznie unosić się para, dotknij ich palcem – jeśli są gorące, wyjmij je z kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby schłodzić białka do temperatury pokojowej. Możesz je na chwilę włożyć do lodówki.
Przenieś mrożone truskawki do miski blendera i zmiel drobno.
Do owoców wlej schłodzone białka z cukrem, zacznij ubijać mikserem. Kontynuuj ten proces przez około 5 minut.
Comments are closed.