Mega smaczne kwaśne ciasta – znikają od razu z blachy, wciąż gorące: Wypiekam drugą porcję, a oni wciąż nie mają ich dość.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego – koniecznie przygotuj te pyszne trójkąty! Są chrupiące, idealnie słodkie i szybkie w przygotowaniu. A co ważne do ich przyrządzenia potrzebujesz samych łatwo dostępnych produktów, które z pewnością masz w swojej kuchni. Do dzieła!

Potrzebujesz:

  • 330-350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • do posypania: cukier do smaku

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj cukier i wymieszaj.

Dodaj pokrojone w kostkę masło, wymieszaj składniki ręcznie, następnie dodaj śmietanę i jajko. Ciasto wymieszaj, aby było jednolite.  Przełóż na blat i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.

Ciasto posyp cukrem, weź wałek i rozwałkuj tak, aby cukier był został „wciśnięty” w ciasto.

Za pomocą dekoracyjnego noża pokrój ciasto na mniej więcej takiej samej wielkości trójkąty.

Przykryj blachę papierem do pieczenia, połóż na niej przyszłe ciastka i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 – 200 ° C przez około 11 – 12 minut. Ostudź i podawaj jako smaczny dodatek do aromatycznej kawy bądź herbaty. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!