Oto instrukcja krok po kroku: Własny imbir w domu na parapecie. Przekonaj się, jakie to proste.
Imbir jest w dzisiejszych czasach jedną z najbardziej pożądanych przypraw w każdej kuchni.
Dzieje się tak zapewne, bo łączy w sobie walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne. Jedną z głównych cech wspomnianej przyprawy jest, chociażby pozytywny wpływ w walce z nudnościami, stąd też wiele kobiet w ciąży nie wyobraża sobie nie mieć do niego stałego dostępu.
Uważa się, że właściwościami nie ustępuje on w niczym w porównaniu z suplementami dostępnymi w aptece.
Imbir wspomaga również podczas dolegliwości żołądkowych, działa on kojąco, przyspieszając procesy trawienne, jest więc niezastąpiony, kiedy zmagamy się z niestrawnością. Summa summarum- warto sięgać po niego codziennie.
Nie może zaszkodzić, a ma w sobie tyle plusów! Warto wyrobić sobie nawyk picia herbaty z imbirem, dodawania go do potraw, czy też przyrządzania za jego pomocą domowych środków leczniczych.
Dobrym pomysłem jest uprawianie imbiru w swoim domu.
Kiedy podejmiemy taką decyzję- najpewniej udać się do centrum ogrodniczego. Z uwagi na poziomy układ korzeni imbiru, zakupić powinniśmy szeroką, ale płytką doniczkę. Warto dołożyć kilka złotych i kupić bardzo bogatą ziemię, dobrze odsączoną.
Teraz krok po kroku omówimy sposób uprawy. Na wstępie, zanurzmy korzeń imbiru w wodzie, najlepiej na kilka godzin- na przykład całą noc. Do płytkiej doniczki wkładamy ziemię, umieszczamy w nim korzeń imbiru, a następnie przykrywamy kołderką z ziemi, warstwa około 4cm.
Pamiętajmy o dobrym nawodnieniu całości, następnie ustawmy to w miejscu bez dostępu do silnego słońca, ale ciepłego.
Co prawda minie trochę czasu, nim zobaczymy efekty, ale warto poczekać, bo pierwszy pęd wywoła na naszej twarzy niemałą radość. Przez cały ten okres dbajmy o nawodnienie rośliny, oczywiście z umiarem.
Biorąc pod uwagę, że cena za kilogram imbiru w pierwszym lepszym sklepie to wydatek rzędu kilkunastu/ kilkudziesięciu złotych, to nie dość, że oszczędzamy, to i stajemy się z dnia na dzień zdrowsi! Warto pamiętać, że imbir można odcinać po kawałku, nie zastopuje to jego wzrostu.
Comments are closed.