Nie znam lepszych: 3 przepisy na marynaty, dzięki nim, mój kurczak zawsze wychodzi soczysty, z chrupiącą skórką.
Przedstawiam Ci moje najlepsze, sprawdzone przepisy na marynaty do kurczaka. Jeśli chcesz upiec pachnącego soczystego kurczaka z chrupiącą skórką, to trafiłaś idealnie!. Wybierz dowolny przepis, na pewno się nie zawiedziesz!
Kurczak z pomarańczami
Składniki
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 50 g imbiru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 100 ml sosu sojowego
Przygotowanie
Najpierw odetnij nadmiar skóry i tłuszczu z kurczaka. Następnie na drobnej tarce zetrzyj skórkę z cytryny i pomarańczy. Zetrzyj również obrany imbir.
Dodaj do pojemnika, w którym będziesz marynować kurczaka. Sok z pomarańczy wyciśnij do tego samego pojemnika. Do skórki dodaj czarny pieprz, sos sojowy i miód. Teraz dokładnie wymieszaj marynatę.
Następnie natrzyj kurczaka w tej marynacie. Najlepiej marynować kurczaka przez cały dzień, albo noc w lodówce. Przed pieczeniem mięsa obierz drugą pomarańczę i pokrój na małe ćwiartki. Następnie nadziej nimi kurczaka i włóż do piekarnika.
Mięso piecz najpierw przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie kolejne 30-40 minut w temperaturze 130 stopni. Okresowo polewaj mięso sosem z marynaty.
Kurczak w keczupie i sosie barbecue
Składniki
- 5 łyżek keczupu
- 5 łyżek sosu barbecue
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki sosu worcester (możesz zastąpić go sosem sojowmy)
- 10 ząbków czosnku
- szczypta soli
- sok z 1/3 cytryny
Przygotowanie:
Aby zrobić marynatę, wystarczy połączyć wszystkie powyższe składniki. Konsystencja powinna przypominać niezbyt gęstą śmietanę.
Natrzyj nią całego kurczaka, również w środku. Odłóż na później jej niewielką ilość. Marynuj przez co najmniej 12 godzin.
Sekretem przygotowania tego kurczaka jest umieszczenie pojemnika z wodą na dnie piekarnika. Dzięki temu powstaje bardzo wilgotne środowisko, które sprawi, że mięso będzie bardzo soczyste. Skórka natomiast będzie chrupiąca.
Kurczaka piecz w 180 stopniach przez około 30 minut. Następnie ponownie posmaruj go pozostawioną marynatą i włóż do piekarnika na kolejne 20-30 minut. Na koniec wyjmij wodę z piekarnika, aby wysuszyć wnętrze urządzenia, i aby utworzyła się chrupiąca skórka.
Kurczak w winie
Składniki
- 3 l wody
- 75 g soli
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka chmiel-suneli
- 250 ml półsłodkiego wina
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
W wodzie wymieszaj sól, cukier, czarny pieprz, kolendrę, paprykę, chmiel suneli i czerwone wino. Przeciśnij również 1 małą główkę czosnku przez praskę, wszystko wymieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. W mięsie zrób jak najwięcej małych otworów ze wszystkich stron np. za pomocą wykałaczki, jeśli nie masz specjalnego urządzenia do nakłuwania mięsa.
Następnie umieść kurczaka w marynacie na co najmniej 12 godzin, a nawet na dwa dni. Przechowuj w lodówce.
Udka kurczaka należy związać, a skrzydła zgiąć pod tuszą, aby się nie przypaliły. Następnie posmaruj wierzch mięsa olejem roślinnym.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę. Następnie podnieś temperaturę do 170 stopni i po 10-15 minutach wyjmij kurczaka z pieca.
Comments are closed.