Kotlety z kalafiora i kremowe puree ziemniaczane. Idealne połączenie.
Dziś przygotujemy pyszne kotlety z kalafiora i kremowe puree ziemniaczane. Ten przepis jest idealny na smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Składniki
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka stołowa soli
- 2 jajka
- 130 g bułki tartej
- Kandyzowane orzechy (opcjonalnie)
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 100 g sera
- Pęczek pietruszki
- Oliwa z oliwek
- 80 g masła
- 100 ml mleka
Przygotowanie
Kalafiora podziel na różyczki i umieść w garnku z wrzącą wodą.Dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotuj przez 10-12 minut, aż kalafior będzie miękki. Po ugotowaniu odcedź i schłodź kalafior. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i umieść w garnku z wodą. Dodaj 1 łyżkę soli. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. Odlej trochę bulionu z ziemniaków i odstaw na bok. Rozgnieć ugotowany kalafior widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj 2 jajka, 130 g bułki tartej, sól, czarny pieprz, 100 g startego sera i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj składniki. Formuj kotlety z powstałej masy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż kotlety na blasze i skrop je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut, aż będą złociste. Do ugotowanych ziemniaków dodaj 80 g masła i 100 ml mleka.
Dobrze zmiażdż ziemniaki tłuczkiem, dodając stopniowo odlanego wcześniej bulionu, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Kotlety kalafiorowe podawaj razem z kremowym puree ziemniaczanym. To świetny duet, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i sycący.
Comments are closed.