Podpłomyki – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

 

Dziś mam dla Was przepis na niezwykle aromatyczne i pyszne podpłomyki.

Są one łatwe do przygotowania i idealne na każdą okazję. Przygotujemy je z serka mascarpone lub serka śmietankowego, sera, jajka i mąk: kokosowej i migdałowej. Dodatek koperku i czosnku nada im wyjątkowego smaku. Zapraszam do kuchni!

Składniki

  • 100 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • 70 g sera
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki (30 g) mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka psyllium
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Mały pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

W misce wymieszaj 100 g serka mascarpone lub serka śmietankowego, 70 g sera, 1 jajko i szczyptę soli. Dodaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę mąki kokosowej, 1/3 szklanki (30 g) mąki migdałowej i 1 łyżeczkę psyllium. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Ciasto podziel na 2 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z ciasta płaskie placki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

W międzyczasie posiekaj mały pęczek koperku. Zetrzyj lub drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju roślinnego, koperek i czosnek. Po upieczeniu podpłomyków, posmaruj je przygotowaną mieszanką z oleju, koperku i czosnku. Podawaj podpłomyki na ciepło. Są idealne jako przekąska, dodatek do zup lub sałatek.

Te podpłomyki są niezwykle aromatyczne i pyszne, idealne na każdą okazję. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!